FRASIER

Vraća li se jedna od najpopularnijih humorističnih serija? OD "KAFIĆA UZDRAVLJE" DO TELEVIZIJSKE VJEČNOSTI

Prije no što se počne snimati, Kelsey Grammer, koji je utjelovio naslovnu ulogu psihijatra Frasiera Cranea, htio bi biti siguran da će serija biti kvalitetna, no jasno je da bi pritom ona morala proći kroz neke promjene. Nagađa se da bi ljubitelji serije opet mogli vidjeti svoje omiljene likove kao što su David Hyde Pierce u ulozi Frasierovog brata Nilesa, Jane Leeves kao Daphne Moon i Peri Gilpin kao Roz Doyle. Ako sve bude u redu, snimanje bi moglo početi ovog ljeta

| Autor: Mladen RADIĆ
Fraiser

Fraiser


Među nekada popularnim serijama koje su se vratile na male ekrane izgleda da bi svoj revival, odnosno reboot, mogla doživjeti i serija "Frasier". Riječ je o nekad popularnom humorističnom TV serijalu o psihijatru Frasieru Craneu kojeg je utjelovio Kelsey Grammer. Ideja je da se nove epizode prikazuju na streaming servisu Paramount+, no o samom povratku govori se već nekoliko godina, otkada se razmišlja da bi se priča o psihijatru koji radi na radiju u Seattleu prebacila u Chicago.

Prije no što se počne snimati, Grammer bi htio biti siguran da će serija biti kvalitetna, no jasno je da bi pritom ona morala proći kroz neke promjene počevši od toga da John Mahoney koji je tumačio Frasierovog oca Martina nije više među živima. S druge strane, nagađa se da bi ljubitelji serije opet mogli vidjeti svoje omiljene likove kao što su David Hyde Pierce u ulozi Frasierovog brata Nilesa, Jane Leeves kao Daphne Moon i Peri Gilpin kao Roz Doyle, iako se Pierce 2017. negativno očitovao o mogućem ponovnom okupljanju, no stvari se uvijek mogu promijeniti tim više jer su se Grammer i Pierce već pojavljivali zajedno kao Frasier i Niles i izvan serije. Ako sve bude u redu, snimanje bi moglo početi ovog ljeta.

Serija "Frasier" prikazivala se od 1993. do 2004. i u 11 sezona osvojila je 37 nagrada Grammy, a bio je to rekord koji je do danas nadmašila jedino "Igra prijestolja".

Priča o doktoru Craneu bila je nevjerojatno popularna u SAD-u, ali i svugdje drugdje gdje se prikazivala, prije svega zbog Kelseyja Grammera koji je odigrao pametnog psihijatra koji je unatoč svom svojem znanju upadao u situacije gdje je do izražaja dolazila njegova tvrdoglavost, smotanost i nespremnost da se ponekada suoči sa životnim situacijama, a kroz njega i lik brata Nilesa, također psihijatra, autori serije ismijavali su elitistički snobizam na način koji je pomalo podsjećao na britanski humor. Bio je ovo ipak čistokrvni američki televizijski proizvod, svi likovi su bili simpatični, jednostavni a priče su bile dovoljno zabavne da gledatelje nasmijane drže prikovane uz ekrane. Osim toga, serija je bila omiljena i kod oficijelne kritike.

Frasier Crane se kao lik pojavio još u seriji "Kafić Uzdravlje" koja se emitirala od 1982. do 1993. Prvo je ubačen kao gost, no lik je postao toliko popularan da je zaslužio stalno mjesto za šankom uz Norma (George Wendt) i Cliffa (John Ratzenberger) na kojem je posluživao Ted Danson kao Sam Malone. Frasier je imao i suprugu Lilith koju je tumačila Bebe Neuwirth no, nažalost, njen lik nije zaživio u "Frasieru", odnosno Lilith se pojavljivala tek kao povremena gostujuća uloga. Nemojmo zaboraviti niti svima simpatičnog Eddieja, Jack Russel terijera pravim imenom Moose, koji je imao sposobnost da slomi Frasierovu volju samo buljeći u njega.

Nakon "Frasiera" Kelsey Grammer nastavio je s glumačkim uspjesima. U njegovoj kolekciji nalazi se pet Emmyja, tri Zlatna globusa i jedna kazališna nagrada Tony koju je zaslužio kao producent mjuzikla "Boja purpura". Bio je odličan kao dr. Hank McCoy odnosno Beast u serijalu "X-Men", za ulogu u seriji "Boss" osvojio je Zlatni globus, a vrijedi ga pogledati i u pitkoj satiri "The Pentagon Wars" (u nas prevedenoj kao "Eksperiment") u kojoj tumači korumpiranog časnika američke vojske i pokazuje kako mu dobro leže uloge negativaca.

Poznat je i kao glas Sideshow Boba u animiranoj seriji "Simpsoni", a Pierce mu se pridružio u jednoj epizodi u kojoj su se zezali na račun "Frasiera", jednom drugom prilikom pridružio im se i Mahoney. Dio glumačke ekipe nekoliko se puta, premda u različitim ulogama, okupio i u seriji "Ludnica u Clevelandu".

S druge strane, David Hyde Pierce nije baš bio jako viđen na malim ili velikim ekranima, ali 2007. osvojio je Tonyja kao glavni glumac u mjuziklu "Curtains".

Zanimljivo da prema izvornoj ideji Frasier uopće nije trebao imati brata, tim više jer je u "Kafiću Uzdravlje" jednom izjavio da je jedinac, no kada su autori serije vidjeli koliko je Pierce sličan Grammeru i kako dobro glumi, odlučili su zanemariti ono što je Frasier rekao u "Kafiću".

U seriji su bili zanimljivi i pozivi koje je dr. Frasier primao u emisiji, ne uvijek toliko zbog tema tih poziva koliko poznatih faca iz svijeta show businessa koje su se glasom pojavljivale u seriji, poput Gillian Anderson, Kevina Bacona, Halle Berry, Mela Brooksa, Cindy Crawford, Billyja Crystala, Davida Duchovnyja, Carrie Fisher, Jodie Foster, Elijaha Wooda, Linde Hamilton, Stephena Kinga, Jaya Lena, Henryja Mancinija, Helen Mirren, Bena Stillera, Eddieja Van Halena i drugih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater