NAJNOVIJEMOTOVUNSKI FILMSKI FESTIVAL

RAZGOVOR S DIREKTOROM FESTIVALA IGOROM MIRKOVIĆEM:  U kakvoj Europi ćemo se probuditi sutra?

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Igor Mirković (Davor ŠIŠOVIĆ)

Ovogodišnja festivalska formula glasi dvadeset plus trideset plus populizam plus Poljaci, veli direktor Festivala Igor Mirković

Kada ga se upita da u jednoj rečenici zbije najvažnije naglaske ovogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala, Igor Mirković će kao iz topa ispaliti: "Ovogodišnja festivalska formula glasi dvadeset plus trideset plus populizam plus Poljaci". Naravno da zvuči pomalo tajanstveno, pa razgovor o čarima predstojećeg Motovunskog festivala, koji počinje u utorak, 23. srpnja i potrajat će sve do subote, 27. srpnja, započinjemo razjašnjavanjem te festivalske formule.

Populizam za početnike

        - Formula jednostavno znači: imamo dvadeset filmova u glavnom programu, trideset ih se natječe u našoj tradicionalnoj selekciji kratkih filmova, poseban filmski program nazvali smo "Populizam za početnike" i u njemu govorimo o novom europskom političkom krajoliku u kome vladaju neki novi lideri, a Poljska nam je ove godine zemlja u fokusu jer otkrivamo tamošnje mlade darovite autore. Osobitost ovogodišnjeg programa je također da imamo mnogo više nego inače filmova iz regije, jer regija je imala jako dobru godinu; a k tome u festivalskom programu imamo i više komedija i humornih filmova te više muzičkih filmova nego prijašnjih godina.

        - Znači, Poljska je ovogodišnja zemlja-partner Motovunskom festivalu?

- Ne, ne bismo ovaj program nazvali zemlja-partner, jer ovo je prvi put da ovakav program radimo bez suradnje s tamošnjim institucijama, radili smo samo s prijateljima, i orijentirali smo se na sliku Poljske kakvu u medijima zadnjih mjeseci ne dobivamo. Naime, medijska slika današnje Poljske proizlazi kroz činjenicu da tom zemljom vlada ekstremni konzervativni pokret i da u njoj dominira crkva, ali mladi autori koje predstavljamo se okreću nekim drugim svjetovima, njihovi filmovi govore o drugim stvarima. U glavnom programu imamo i najkontroverzniji poljski film posljednjih godina, "Kler" Wojteka Smarzowskog o tri nemoralna svećenika, koji je srušio sve rekorde gledanosti, tako da imamo i filmove o recentnoj političkoj situaciji, i filmove mladih autora koji su ostvarili zapažene uzlete okrećući se u nekim drugim smjerovima.

        - Zašto više nema programa "zemlja-partner" u Motovunu?

- Mi nastojimo samo sebe izbacivati iz šablone, pa tako dvije stvari koje su u Motovunu već godinama bile ustaljene. Ove godine nemamo – zemlju partnera i ne dodjeljujemo nagradu Maverick. Naime, htjeli smo da mjesto dobitnika te nagrade ostane upražnjeno nekoliko mjeseci nakon smrti autora koji je tu nagradu najviše zasluživao, naime Dušana Makavejeva, jer nitko nije bio veći 'maverick' od njega. Htjeli smo mu tu nagradu još ranije dodijeliti, ali vrijeme nije bilo na našoj strani i nije nam uspjelo, pa smo zato odlučili ove godine na nekoliko načina odati počast Dušanu Makavejevu. Uz ostalo, negdašnje Još manje kino ove će se godine njemu u čast zvati 'Kino Mak'.

        - Makavejeva više nema, ali jedan od festivalskih gostiju je s njime bio povezan?

- To je američki redatelj Andrew Bujalski, on je bio student kod Makavejeva, i dolazi nam kao počasni gost festivala pa tako kroz novu generaciju redatelja održavamo prisutnim duh Dušana Makavejeva. Bujalski je vrlo istaknuti američki indie redatelj, i njegov dolazak je prilika da otvorimo neka nova vrata američke nezavisne scene.

Politički pejzaž

- O čemu zapravo govori filmski program "Populizam za početnike"?

- To su dokumentarci koji govore o novom evropskom političkom pejzažu, o liderima poput Orbana ili Kaczynskog, o strankama kao što su Zlatna zora ili Pet zvjezdica. Od njihove pojave o njima su nastali prvi zanimljivi dokumentarci, a tim programom pokušavamo dobiti odgovor na pitanje u kakvoj Europi ćemo se probuditi sutra. Ovaj filmski program prate još i prigodni govorni sadržaji, performansi i ulične akcije.

        - Jedna motovunska tradicija ipak ostaje, a to je nagrada '50 godina'. Kome će ona pripasti?

- S ovom se nagradom vraćamo iza kamere, naime na prvom festivalu su nagradu smo dodijelili Tomislavu Pinteru, a sljedeći legendarni snimatelj tog kalibra je Živko Zalar, on je ovogodišnji dobitnik. Snimio je nebrojenu količinu antologijskih filmova i još uvijek radi, a njemu u čast prikazat ćemo film "Već viđeno" Gorana Markovića.

- Spomenuli ste da je regija imala vrlo dobru godinu, pa što nam dolazi iz neposrednog susjedstva?

        - Dolazi nam makedonski film "Bog postoji, njezino ime je Petrunija" redateljice Teone Mitevske, zatim film "Šavovi" Miroslava Terzića iz Srbije, festival otvaramo slovenskim filmom "Nikad više luzerica" Urše Menart, a u programu je i domaći film "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljica koja je u davna vremena zajedno s nama pokretala festival, Dane Budisavljević. Šlag na torti ovogodišnjeg programa je dugometražni dokumentarac "Tusta" Andreja Korovljeva, o legendarnim pulskim pankerima, bendu KUD Idijoti.

        - Osim filmskih programa, što još nudi ovogodišnji Motovunski filmski festival?

        - Kao i uvijek, sviramo svaku noć, a nastupaju Pankrti, Saša 21, Vlado Kreslin, Vojko V, Svemirko, Jeboton ansambl i DJ Mario Kovač. Uz filmski program o populizmu nastupit će poznati hrvatski konceptualni umjetnik Siniša Labrović i česta pazinska gošća, makedonska spisateljica Rumena Bužarovska.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam