NAJNOVIJETREĆI DAN 22. MOTOVUN FILM FESTIVALA

Počast Dušanu Makavejevu i iznenađenje njegovu studentu Andrewu Bujalskom

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
Američki redatelj Andrew Bujalski negdašnji je Makavejevljev student, a u Motovunu mu se prikazuju tri filma - "Smiješno ha ha", "Kompjutorski šah" i "Podržite djevojke"  MFF

Pulski pobjednik, film Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević" je iz manjeg Kina Billy premješten u najveće festivalsko Kino Trg da bi ga moglo vidjeti mnogo više ljudi, a za film Andreja Korovljeva "Tusta" je osim planiranog termina u petak navečer također zbog velikog interesa uveden dodatni termin u subotu u 23.30 u Kinu Billy

Veliko zanimanje publike za dva domaća filmska naslova iz programa ovogodišnjeg Motovun Film Festivala razlog je promjenama programa, jedinima u njegovu inače sasvim glatkom i besprijekornom tijeku. Pulski pobjednik, film Dane Budisavljević "Dnevnik Diane Budisavljević" je tako iz manjeg Kina Billy premješten u najveće festivalsko Kino Trg da bi ga moglo vidjeti mnogo više ljudi, a za film Andreja Korovljeva "Tusta" je osim planiranog termina u petak navečer također zbog velikog interesa uveden dodatni termin u subotu u 23.30 u Kinu Billy. Organizatori festivala su ovim zanimanjem publike vrlo razgaljeni budući da je riječ o djelima autora koji su pred dvadesetak godina sudjelovali u pokretanju Motovun Film Festivala.

Središnji dan festivala koji je inače bivao rezerviran za dodjelu nagrade Maverick protekao je u znaku Dušana Makavejeva koji je, kako je naglasio Igor Mirković, tu nagradu odavno trebao dobiti ali dodjelu nije doživio. Zato je u Motovunu one godine počasni gost negdašnji Makavejevljev student, američki redatelj Andrew Bujalski kome se na festivalu prikazuju tri filma, "Smiješno ha ha" i "Kompjutorski šah" kao retrospektiva, te "Podržite djevojke" u glavnom programu.

Za vrijeme uobičajenog predstavljanja publici pred večernju projekciju, Bujalskome su organizatori festivala priredili nesvakidašnje iznenađenje. Naime, u klasi Dušana Makavejeva na Harvardu 1977. godine, koju je pohađao i Bujalski, na oproštajnom druženju razbijena je skulptura i svatko je dobio jedan njen dio s idejom da se jednom u budućnosti svi ponovno okupe ponovno sastave tu skulpturu. Glavu skulpture zadržao je Makavejev, a pripremajući dolazak Bujalskog, organizatori su mu poručili da u Motovun ponese svoj dio skulpture. Na pozornici pred motovunskom publikom, Andrewu Bujalskom uručena je glava skulpture koju je uz pismo zahvale poslala Dušanova supruga Bojana, uz izraze zahvalnosti što je jedno od festivalskih kina dobilo ime Kino MAK.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam