NAJNOVIJEKIŠA PRISTOJNO PALA IZMEĐU DVIJE PROJEKCIJE

MOTOVUNSKI FILMSKI FESTIVAL Propeler Motovuna osvojio islandski film "Bijeli, bijeli dan"

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
Ekipa filma "Tusta" MFF

Kino Trg bilo je krcato, publika je čak sjedila na podu jer su sve stolice bile popunjene, a oduševljena okupljenim mnoštvom redateljica Dana Budisavljević rekla je: "Počela sam ovdje kao prodavačica karata i voditeljica volontera, no jednom sam prestala biti dio tima u Motovunu kako bih deset godina kasnije pobijedila u Puli. Stajati na ovoj pozornici moj je motovunski san

 

Glavna nagrada Motovunskog filmskog festivala, Propeler Motovuna, dodijeljena je islandskom filmu "Bijeli, bijeli dan" redatelja Hlynura Palmasona.

U obrazloženju žirija navodi se da je glavnu nagradu ovaj film zaslužio "koristeći elemente žanra u propitivanju emocionalnog i psihološkog tereta žalovanja, na stilski idiosinkratičan način. Ovaj gorko slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je dubok utisak i odluka je bila jednoglasna".

        Međunarodno udruženje filmskih kritičara FIPRESCI je svoju nagradu dodijelilo makedonskom filmu "Bog postoji, njeno ime je Petrunija", redateljice Teone Strugar Mitevske. "Glavna glumica nas je osvojila svojom izvrsnom glumačkom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet", kaže se u obrazloženju žirija za nagradu FIPRESCI.

        No, zanimljivo je bilo i dan ranije. Narogušilo se nebo nad Motovunom uoči velikog finala četvrtog festivalskog dana i dviju najželjnije očekivanih projekcija čiji su autori dvoje od utemeljitelja ovog Festivala, Dana Budisavljević i Andrej Korovljev.

Ipak, ni kap nije pala dok se prikazivao pulski pobjednik, film "Dnevnik Diane Budisavljević", kojeg je motovunska publika pratila u grobnoj tišini, te na kraju nagradila redateljicu i autorsku ekipu toplim pljeskom. Kino Trg bilo je krcato, publika je čak sjedila na podu jer su sve stolice bile popunjene, a oduševljena okupljenim mnoštvom redateljica Dana Budisavljević rekla je: "Počela sam ovdje kao prodavačica karata i voditeljica volontera, no jednom sam prestala biti dio tima u Motovunu kako bih deset godina kasnije pobijedila u Puli. Stajati na ovoj pozornici moj je motovunski san."

Svjetska premijera "Tuste"

        Sličan san ostvario je i Andrej Korovljev, dugogodišnji selektor "motovunskih kratkih", čiji je dokumentarni film "Tusta" svoju svjetsku premijeru u Motovunu imao nakon što se oluja smirila i nakon što je na brzinu pospremljeno gledalište vrlo brzo ponovno osposobljeno. Svojevrsni uvod u ovu projekciju bila je popodnevna promocija knjige "Život s idi(j)otima" autora Nenada Marjanovića Frica, s kojim je razgovarala Paola Orlić. Uz presjek cijele karijere ovog pulskog benda i odabrane anegdote o njihovim koncertima, snimanju ploča, interakciji s publikom i slično, od Marjanovića se moglo čuti i da je njegov otac "zaslužniji za domaći rock'n'roll nego Bruno Langer".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam