BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI

RAVNO U SUNCE: Epski filmovi Matthewa Barneya i Nikolausa Geyrhaltera u labinskom Circolu

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Iz filma "River of Fundament"

Iz filma "River of Fundament"


"River of Fundament" na programu je u srijedu, 4. studenog i u srijedu, 18. studenog u 15 sati. Riječ je o jednom od najpoznatijih Barnyevih djela. Epski je to eksperimentalni film, odnosno uprizorenje netradicionalne opere izvedene u nekoliko činova diljem američkih krajolika

Jednomjesečni ciklus filmskih projekcija u sastavu 3. Bijenala industrijske umjetnosti počinje danas u labinskom Malom teatru/Circolu.

U Circolu će se u nekoliko termina prikazivati epski filmovi: šestosatni "River of Fundament" cijenjenog američkog umjetnika Matthewa Barneya iz 2014. i vizualno impresivni eko-dokumentarac "Zemlja", višestruko nagrađivanog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera.

"River of Fundament" na programu je u srijedu, 4. studenog i u srijedu, 18. studenog u 15 sati. Riječ je o jednom od najpoznatijih Barnyevih djela. Epski je to eksperimentalni film, odnosno uprizorenje netradicionalne opere izvedene u nekoliko činova diljem američkih krajolika.

- Film prati Normana Mailera na putovanju kroz sedam mitoloških stanja njegove duše, djelomično utemeljenih na njegovom romanu "Drevne večeri" (1983.). U paralelnom narativu ispričana je priča o američkoj automobilskoj industriji, jezikom moderne industrijske prerade i recikliranja, ističe se u najavi uz napomenu da film traje šest sati i prikazuje se s pauzama.

Dokumentarni film "Zemlja", višestruko nagrađivanog austrijskog redatelja Nikolausa Geyrhaltera bit će prikazan u tri termina. Na programu je u utorak, 20. listopada te potom 5. i 19. studenog, a početak je u 19 sati.

- Nikolaus Geyrhalter istražuje doba antropocena promatrajući ljude u rudnicima, kamenolomima i velikim gradilištima u njihovoj stalnoj borbi za osvajanje planeta. Eko-

dokumentarac sniman na sedam vizualno impresivnih lokacija u Sjevernoj Americi i Europi pokazuje kako je iskopavanje odlučujući geološki čimbenik u uništavanju planeta.

Naime, samo u jednom danu čovjek iskopa 156 milijuna tona kamenja i zemlje, a godišnje i nekoliko bilijuna tona. Geyrhalter, koji u svojim filmovima uvijek sam režira i snima, poznat je po svom osobnom kinematografskom potpisu – prikazuje ljude i prostore bez ikakvog komentara, i tako publici daje slobodu interpretacije, najavljuju organizatori.

Podsjetimo, 3. Bijenale industrijske umjetnosti čija je tema naslovljena - Ravno u Sunce - Ride Into the Sun otvoren je prošlog vikenda u Labinu, Opatiji, Puli, Raši, Rijeci i Vodnjanu s radovima sedamdesetak međunarodnih i domaćih umjetnika, a tu su i prateći programi na Cresu (Dock Culture) i u Krapnu (Pozzo Franz). Manifestacija traje do 21. studenog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of