FESTIVAL OPATIJA

Projekt poznatog umjetnika i glazbenika: VEDRAN RUŽIĆ OTVARA IZLOŽBU "WAGNER"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Vedran Ruzic (Snimio: Branko Biočić)

Vedran Ruzic (Snimio: Branko Biočić)


Festival Opatija i Vedran Ružić, vizualni umjetnik i glazbenik, pozivaju publiku na otvorenje izložbe "Wagner" večeras s početkom u 18 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji gdje će Ružić uz slikarske radove prezentirati i svoj album "Forbidden Live".

Umjetnička djela koja će biti predstavljena na izložbi inspirirana su glazbom Wagnera, Debussya, Skrjabina, Schnittkea, te ostalih kompozitora koje je Ružić slušao i pod čijim se utjecajem u njemu počela rađati ideja i stvarati želja za oslikavanjem kompozicija ili samo određenih ulomaka pojedinih djela tih velikana.

Kontinuiranim slušanjem ponajprije u sebi istražuje kolorit, oblike i kompoziciju slike, čime otpočinje unutarnji doživljaj glazbenih ulomaka. Česti su trenuci kada ga neki ulomak proganja dok ga ne iznese na platno. Tako je Wagnerovo djelo "Sigfridijeva smrt" slušao planinareći po Himalaji te je po povratku izveo seriju radova inspiriranih upravo njegovom glazbom.

Nakon otvorenja izložbe, Vedran Ružić će uz prateće glazbenike predstaviti i svoj album "Forbidden Live" koji je nastao tik nakon pandemijske izolacije s ciljem spašavanja svakog, barem i kratkog, slobodnog trenutka stajanja na pozornici uživo pred publikom. Album "Forbidden Live" snimljen je početkom lipnja 2020. u Pazinu na prvom post-izolacijskom koncertu.

Vedran Ružić rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi pokazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti i drugim oblikom umjetnosti - glazbom. Upravo je oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu smjer u kojem se razvija Ružićevo slikarstvo. Odnedavno stvara i skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini