UOČI PFF-a

PREDSTAVLJEN MEĐUNARODNI PROGRAM: Nekoliko filmova u Pulu stiže ravno iz Cannesa

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Pavo Marinković, Tanja Miličić i Sanja Cinkopan Korotaj (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Pavo Marinković, Tanja Miličić i Sanja Cinkopan Korotaj (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pavo Marinković i direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Kotoraj predstavili su međunarodni program 69. Pulskog filmskog festivala, koji će na rasporedu imati 11 naslova.

Domaći program već je objavljen prije tjedan dana u Zagrebu, a od utorka je raspored projekcija za domaći program dostupan na web-stranicama festivala.

Pavo Marinković kazao je da će u međunarodnom programu, koji će se prikazivati u Areni i na Kaštelu, kao i na drugim lokacijama, biti nekoliko pravih filmskih poslastica, a istaknuo je da se Kaštel pokazao kao iznimna filmska pozornica.

- Pulski filmski festival i svi popratni programi kroz cijelu godinu sjajno odgajaju filmsku publiku. Drago mi je da smo za ovu godinu uspjeli složiti izniman program, a prioritet su nam bile i manjinske koprodukcije. S Cannesa, a znamo kako je teško dobiti odmah filmove s tog prestižnog festivala, stiže film "Vizija leptira", (Ukrajina, Češka, Hrvatska, Švedska), a režiser je Maksym Nakonechnyi. Potresna je to priča premijerno prikazana u Cannesu o vojnikinji koja, vrativši se iz ratnog zarobljeništva, otkriva da je trudna. Tu su i "Dani suše" (Turska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Grčka, Hrvatska), također s nagradom s Cannesa o mladom tužitelju koji se nađe uvučen u politički sukob na lokalnoj razini. Odabrali smo filmove koji su društveno angažirani i prikazuju promjene u svijetu, ali bit će i filmova koji će zabaviti publiku. Izdvojio bih i obiteljski film "Ljeto kada sam naučila letjeti" (Srbija, Hrvatska, Bugarska, Slovačka), koji je nagrađen kao najbolji europski film. Treći dan festivala, ponedjeljak, 18. srpanj bit će u znaku manjinskih koprodukcija, što do sada nije bio slučaj", kazao je Marinković.

On je naveo da u manjinskim koprodukcijama ove godine neće biti talijanskih filmova, koji će pak biti zastupljeni u drugim programima. Za zatvaranje festivala u Areni 23. srpnja bit će prikazan film "Belfast" koji je nagrađen i Oscarom.

Tanja Miličić kazala je da cijena ulaznica po večeri po osobi iznosi 25 kuna (za dva filma), za studente 15, i za umirovljenike deset kuna, a paket ulaznica ima cijenu od 150 kuna. Za studente i umirovljenike bit će dostupne tjedan dana prije početka festivala, a ostale se ulaznice mogu kupiti od danas online.

Filmovi će se osim u Areni i na Kaštelu prikazivati i u Kinu Valli, Istarskom narodnom kazalištu, na Ambreli (gdje su se prikazivali i ranijih godina, prije korone) i otočju Brijuni, što je nova lokacija. Na Ambreli će se prikazivati filmovi za mlade, a na otočju Brijuni novi filmski program. Uskoro će biti poznati datumi svih projekcija.

Program na Kaštelu otvara 16. srpnja španjolska komedija ovjenčana s pet katalonskih filmskih nagrada Gaudí i nagradom za najboljeg glumca na Festivalu u Locarnu, "Majstori od zanata" (režija N. Ballús), koja nam, kroz svakodnevna i pomalo nadrealna iskustva trojice majstora-vodoinstalatera, nudi sliku jedne drugačije Barcelone.

Na Kaštelu će se također prikazati: kriminalistički triler premijerno prikazan u Veneciji i nagrađen u Varšavi i na Festivalu CinEast, "Čudo" (r. B. G. Apetri), "Neka bude jutro" (r. E. Kolirin), prošlogodišnji dobitnik sedam nagrada Izraelske filmske akademiji i priča o čovjeku i njegovoj obitelji koje izraelski vojnici drže zarobljene u malom arapskom selu u Izraelu, te "Ne ostavljaj tragove" (r. J. P. Matuszynski), nagrađen na festivalima u Cottbusu i Oostendeu i smješten u 1983. godinu kada Poljsku potresa slučaj nasmrt pretučenog srednjoškolca Grzegorza Przemyka. U Areni će se prikazati tri naslova: u utorak, 17. srpnja komedija "Nebesa" (r. S. Dragojević), triptih čarobnih crnohumornih priča, smještenih u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade te u srijedu, 18. srpnja "Ljeto kad sam naučila letjeti" (r. R. Andrić), topli obiteljski film ispričan očima djevojčice Sofije čije ljetovanje na Hvaru donosi iznenađujuća otkrića, neočekivana poznanstva, ali i nove gorke spoznaje i kušnje, i triler-komedija "Nije loše biti čovjek" (r. D. Kovačević) o profesoru klavira koji odluči riješiti misterij nestanka pop zvijezde.

Kino Valli ugostit će dva naslova; "Mimi" (r. D. Pejovski) o djevojci iz malog grada koja postaje opsjednuta novorođenim sinom svoje prijateljice i "Sunce" (r. K. Ayub), nagrađen ove godine u Berlinu, o tri bečke tinejdžerice koje snime glazbeni video i neočekivano postanu popularne preko noći među kurdskim muslimanima.

O najboljim filmovima u Međunarodnom programu odlučivat će ocjenjivački sud u sastavu: Christian Routh, story analyst i filmski konzultant, Jure Pavlović, hrvatski redatelj i danska glumica Danica Čurčić.

Direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj izrazila je potporu najvećem gradskom Festivalu koji svojim građanima i gostima osigurava bogat i atraktivan kulturno-umjetnički program.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum