PREMIJERA FILMA DANILA-LOLE ILIĆA

"KRUGOVI NA VODI": Kako su glazba i političke ideje povezale zbor iz Pule i orkestar iz Švedske

Film prati suradnju švedskog antifa orkestra Motstandets Musik i pulskog zbora Praksa koji su i glavni akteri filma. Edna Jurcan Strenja, voditeljica zbora Praksa i Johannes Bergil, voditelj orkestra Motstandets Musik iz Malmöa, upoznali su se na radionici tradicionalne makedonske glazbe kod maestra Stefčea Stojkovskog u Ohridu, a njihovo prijateljstvo se pretvorilo u želju za suradnjom

| Autor: Mladen RADIĆ
Suradnja je prerasla u prijateljstvo, zahvaljujući glazbi i zajedničkim idejama - kadar iz filma

Suradnja je prerasla u prijateljstvo, zahvaljujući glazbi i zajedničkim idejama - kadar iz filma


Dokumentarni film "Krugovi na vodi/Rings on the water" pulskog redatelja Danila-Lole Ilića premijerno je prikazan u petak navečer u kinu Valli, a potom su u dvorištu Gradske radionice na Stoji koncert održali švedski antifa orkestar Motståndets Musik i pulski zbor Praksa koji su i glavni akteri filma.

Jedinstvo, solidarnost, zajedništvo

Film prati suradnju ovog švedskog orkestra i pulskog zbora. Edna Jurcan Strenja, voditeljica zbora Praksa iz Pule i Johannes Bergil, voditelj orkestra Motståndets Musik iz Malmöa, (Švedska) upoznali su se na radionici tradicionalne makedonske glazbe kod maestra Stefčea Stojkovskog u Ohridu. Prijateljstvo se pretvorilo u želju za suradnjom te u listopadu 2019. zbor Praksa odlazi u Malmö gdje su pripremali zajednički nastup tako da film prati kako se održavaju probe na Musikhögskolan u Malmöu, uvježbavaju se antifašističke pjesme, radničke pjesme, pjesme o slobodi, a zbor Praksa održava dvije uspješne radionice u Malmöu i obližnjem Lundu. Članovi zbora i orkestra kroz intervjue u filmu pričaju o nastanku i idejama koje zajednički imaju i razvijaju, a boravak u Malmöu završava zajedničkim koncertom. Zanimljiv je dio u filmu gdje Puljanke Šveđane uče "Kozaračko kolo" što su ovi jako dobro prihvatili.

Foto

Film je sniman u listopadu, kada su članice zbora Praksa tjedan dana provele u Švedskoj te im se Ilić pridružio na njihovom putovanju na sjever europskog kontinenta.

- Bilo je sjajno, bili smo sjajno primljeni, domaćini su se potrudili da imamo sve što nam treba i lijepo su nas ugostili. Trudio sam se kao autor biti malo po strani, da budem kino oko, da nešto promakne a da budem koliko-toliko nevidljiv, da im ne smetam, ne ometam radni proces i njihovo druženje. Bilo je izvrsno, kaže Ilić koji je u filmu pokazao kako je angažirana glazba spojila jedan orkestar i jedan zbor iz dvije udaljene zemlje. Iako se radi o promociji antifašizma i sličnih ideja, Ilić smatra da je više od toga jer se govori i o jedinstvu, solidarnosti i sličnim vrijednostima.

- S obzirom da je ovaj film iz 2019., sada ima malo drugačiji štimung zato što govori o solidarnosti i zajedništvu i tako da je neophodno da zajedno komuniciramo i surađujemo, što ima mnogo više smisla nakon dvije godine korone. Čak je i jedna sugovornica rekla da je dobro komunicirati putem interneta, ako ne može drukčije, ali direktna suradnja, uživo, je nešto što se ne da zamijeniti. To je jedini način da se nešto napravi kako treba. Tako da je nakon dvije godine ovo dobar termin da se malo podsjeti ljude da postoje i te mogućnosti, kaže ovaj pulski redatelj koji upravo snima novi film, o sedam istarskih umjetnika.

Glazba je starija od granica i nacija

Film je pogledao i Johannes Bergil, voditelj švedskog orkestra.

- Ne mogu objasniti koliko sam zahvalan Danilu što je napravio tako sjajan filmski portret ovog što smo radili u Švedskoj. Zbilja je istaknuo važnost teme, istovremeno ju učinivši zabavnom za gledanje, a treba biti vješt filmaš da bi se to postiglo, kaže Bergil kojem je nastup sa svojim orkestrom i Praksom u dvorištu Gradske radionice bio i prvi dolazak i nastup u Puli, a već večeras nastupit će u 19 sati na Titovom trgu u Rijeci.

- Moje srce je k'o kuća, odgovara nam Bergil na hrvatskom dok se polako odmara nakon koncerta i jede burek s mesom. "Jako sam sretan i sjajno je biti ovdje, napokon, nakon dvije godine", kaže. Iako dolaze iz dvije udaljene zemlje, dvije različite kulture, glazba je ono što ih je povezalo s pulskim zborom.

- Kao što smo rekli u filmu, glazba se pojavila prije no što su se pojavile granice i nacije. Ta snaga u glazbi ostaje i dalje, iako smo se u međuvremenu razdvojili, kaže Bergil, prezadovoljan suradnjom sa zborom Praksa, za čije članice kaže da su sjajne glazbenice, a Ednu Strenju Jurcan opisuje kao izvanrednu voditeljicu.

Foto

Edna Strenja Jurcan vidjela je film i prije kino premijere jer je Iliću sugerirala neke stvari koje su bile bitne za film, a neke su izbacili.

- Jako sam zadovoljna zato jer je Ilić sažeo cijelu tu našu priču, našu suradnju, što mi je jako važno. Bit svega toga je da se ta suradnja ne zaustavi i da idemo dalje. Otišli smo u Švedsku gdje smo upoznale ljude iz Španjolske pa sada idemo u Španjolsku, gdje ćemo opet upoznati nekog... To se širi i zato se film zove "Krugovi na vodi", objašnjava voditeljica Prakse. Kaže da su svoje domaćine doživjeli kao jako opuštene, drage i tople, i shvatila da Šveđani nisu hladni ljudi kao što bi netko pomislio, premda imaju drugačije navike. "Bitno je da smo se našli u toj priči i da mislimo isto i da mislimo nastaviti surađivati", ističe ona.

Osim glazbe povezale su ih i neke političke ideje.

- Svi smo aktivisti, antifašisti i slažemo se da treba nešto poduzeti vezano za situaciju u svijetu koja je dosta zabrinjavajuća, kaže Strenja Jurcan.

Motståndets Musik i Praksa koncert u Puli održali su svega dva dana prije Međunarodnog praznika rada, što je isto imalo simboličnu crtu. Na repertoaru pulskog koncerta su bile pjesme iz Španjolskog građanskog rata, talijanske radničke pjesme pa i jedna švedska u čiji su refren uključili publiku. Gostima iz Švedske nije bio problem prilagoditi se repertoaru budući da su već znali skoro sve pjesme otprije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of