SVJETSKA PREMIJERA

JUŽNI VETAR 2 - UBRZANJE: Evo kako je bilo na prvom rasprodanom filmu ovogodišnje Pule, i kakav je film

| Autor: Mladen RADIĆ


Prvi rasprodani film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Južni vetar 2: Ubrzanje, dobrano je napunio Arenu u ponedjeljak navečer. Pogledajte nekoliko fotografija, a u nastavku pročitajte recenziju Mladena Radića.

Riječ je o kombinaciji krimića i akcije te malo drame, a da nije trebalo puno reklamirati ovaj film, govori i to da je projekcija još prošlog tjedna rasprodana.

Nastavak velikog hita neobavezna je premda impresivno producirana zabavica u kojoj čak i ima smisla tražiti logiku, ali ne baš uvijek. Film na početku obećava, s kamerom koja glatko klizi, dinamičnom glazbenom podlogom i relativno jasno predstavljenim glavnim likovima te razgovijetnim uvodom. Narko-boss Petar Maraš (Miloš Biković), koji obavlja mutne poslove za nekoga u srpskoj vladi, dolazi pred seljake u nekoj zabiti u kojoj država želi graditi hidroelektranu te traži od seljaka da im prodaju zemlju. Predstavnik seljaka zna s kim ima posla i preko Maraša šalje ponudu tom nekom državnom nedodirljivom "kumu" Crvenom (Aleksandar Berček) koji uzvraća više od 90 posto manjom ponudom. Maraš nosi tu ponudu natrag u selo, s ugovorima, pa iako su seljaci spremni prihvatiti i svjesno biti preveslani, on fascikl s papirima podere i samoinicijativno najavi da ima drugi, bolji prijedlog.

I sve do tuda film funkcionira prilično dobro i taman kada sam se pomaknuo prema rubu stolice da čujem koji je to prijedlog, film mijenja smjer. Doslovce, jer se iz Srbije radnja premješta u Bugarsku gdje Maraš odlazi spasiti mlađeg brata Nenada koji ide tamo kupiti drogu koju bi raspačavao. No otmu ga tamošnji kriminalci. Lik Petra Maraša je napisan, a Biković ga je i odglumio tako da u njemu postoje neke nijanse, osjećaj dužnosti i dovoljno pameti da zna koliko i kada može izazvati sudbinu. S druge strane Nenad je iritantni naivac koji stalno povlači vraga za rep i pije batine k'o žedna mačka vodu. Jest, krv nije voda i kao lik u stvarnosti netko poput Petra bi imao razloga otići u drugu zemlju i spasiti svoj rod, no ni u jednom trenutku nije jasno, barem meni, zašto bi u filmu itko suosjećao s Nenadom? Zar se zbilja nije mogao naći neki drugi scenaristički razlog da se razbiju auti, ispuca pirotehnika i potroše vrećice s umjetnom krvlju? Doduše, na kraju se to nešto objašnjava, ali ne baš uvjerljivo.

Ima tu akcije i sve je prilično dobro posloženo, a kako film odmiče upoznaju se i drugi živopisni likovi iz kriminalnog miljea i osim jednog izuzetka, Kirila, svi su jedan gori od drugog, e kako bi kriminalac Petar mogao ispasti malo manji gad nego što u suštini jest. Izgleda da su neki likovi povezani sa serijom koja je snimljena na temelju prvog nastavka, poput Cara kojeg tumači Miki Manojlović i čija mi uloga ovdje nikako nije jasna. S druge strane Aleksandar Berček kao državni korleoneovski svemoćni šef iz sjene je smiren, tih i gadan k'o zmija otrovnica koja se skriva u grmu. Dobar je Berček, svaka mu čast.

Na početku filma film nakratko skače do Kastva i imamo scenu u kojoj se čak i glumci indirektno pitaju zašto je u opće gledamo? U njoj Petar doznaje da od nekog posla koji je htio dogovoriti neće biti ništa, i logično pita zašto je uopće dolazio? Telefon, internet, golub pismonoša - sve bi bilo jeftinije i praktičnije kao medij kojim bi se ta vijest glavnom liku dojavila. Valjda su imali neke obaveze prema sponzorima jer je na više mjesta reklamiranje očito. Pored toga, gradnja u onom srpskom selu vezana je i za plinovod Južni tok, pa se tako pojačavaju i određene političke konotacije, no ti se elementi nakon toga gurnu pod tepih i izvlače na samom kraju, uglavnom kako bi protagonist i glavna faca Petar mogao ispasti još veća faca.

Nakon svega rečeno, film je dovoljno zabavan i vizualno te zvukovno i glazbeno dosta efektan, a i Biković dobro funkcionira kao glavni lik koji se trudi držati stvari pod kontrolom. Očito je da se na filmu nije štedjelo te ulice Beograda kao i neke prirodne vizure ovdje izgledaju dosta privlačno. Akcijske scene su također dobro posložene i tempirane, a količina preokreta u priči bit će dovoljna da drži pozornost gledatelja. "Južni vjetar 2 - Ubrzanje" je rađeno s namjerom da film bude kino i televizijski hit i s te strane mu se nema što zamjeriti. S druge strane, o samoj priči i pojedinim likovima mogli bi štošta reći, ali s obzirom da je prvi film pretvoren u seriju, možda će i ovdje u nekoj dužoj verziji stvari sjesti na mjesto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater