KINO VALLI

FILMOVI I FILMSKI VIDEOZAPISI NASTALI NA PODRUČJU PULE I ISTRE: Večeras prezentacija Zbirke neprofesijskog filma Pule i Istre

| Autor: Zoran ANGELESKI
Kadar iz filma "Monolog o Puli"

Kadar iz filma "Monolog o Puli"


Svečano stavljanje u pogon i prezentacija interaktivne internet stranice 'Zbirka neprofesijskog filma Pule i Istre' održat će se večeras u 19 sati u Kino Valli, u sklopu Dana grada Pule.

Zbirka sakuplja i čini dostupnim sve filmove, filmske i videozapise te ostale filmske materijale nastale na području Pule i Istre do 2001. godine, koje su stvorili zaljubljenici u film, i koji su djelovali samostalno ili unutar raznih filmskih i kino-klubova, škola, radionica, udruga, institucija.

Riječ je filmovima na 8 i 16-milimetarskim vrpcama, VHS-u, mini DV-u i drugim formatima koji vremenom propadaju, a čine našu baštinu. Autori i vlasnici materijala mogu samostalno prijaviti film putem prijavnice na stranicama Zbirke, a sakupljeni materijal Pulska filmska tvornica će digitalizirati i dati na besplatno korištenje javnosti. U fizičkom obliku, prema želji autora i vlasnika, sva filmska građa bit će stalno pohranjena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre kao donacija.

U sklopu prezentacije Zbirke bit će prikazani sljedeći filmovi: Goran Parlov i Nadan Rojnić: "2001", animirani, 1985., boja, bez tona, 1’15, ŠPUD Pula (prof. Ivan Obrovac); zatim Damir Biber: "Staro i novo", animirani, 1979., boja, bez tona, 2’52, Kino klub Arena, OŠ 43. Istarske divizije, Pula; Marko Bušić: "Bumbarska fešta", dokumentarni, 1973., boja, ton, 5'32, Kino klub Jelen, Pula; Miro Ploj: "Amen", igrani, 1970., boja, ton, 6'28, Kino klub Jelen, Pula; Boško Obradović: "Bokaleta", dokumentarni, 1968., boja, ton, 6'02, Kino klub Jelen, Pula; "Nepoznati autor/ica: Moja ulica", dokumentarni, 1964., c/b, bez tona, 6'43, Kino klub Jelen, Pula.

Premijera filma "Monolog o Puli"

Svečana premijera filma "Monolog o Puli" redatelja Elvisa Lenića održat će se večeras u 20 sati, odmah nakon prezentacije "Zbirke neprofesijskog filma Pule i Istre". Nakon premijere uslijedit će razgovor s autorom Elvisom Lenićem te montažerom i producentom Markom Zdravković-Kuncem.

"Monolog o Puli" kratki je dokumentarno-eksperimentalni film inspiriran kultnim filmom "Monolog o Splitu" redatelja Ivana Martinca. Film traje isto kao "Monolog o Splitu", točno 7 minuta i 21 sekundu, koristi se ista glazba - Ravelov "Bolero - te isti omjer i duljina pojedinih sekvenci, a montiran je u cijelosti od filmskog materijala iz arhiva Kino kluba Jelen. Slično "Monologu o Splitu" i ovdje se propituje odnos života i smrti, vječnog i prolaznog, ali se dotiču sociološki, politički, metafilmski i drugi elementi u kontekstu novije pulske povijesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater