Pojavio se foršpan za novi film

DUNE Slavna književna SF saga opet u filmskoj adaptaciji

| Autor: Priredio M. RADIĆ

U ulozi Paula Atreidesa pojavljuje se Timothée Chalamet poznat po filmu "Skrivena ljubav", dok je vojvodu Letoa Atreidesa u filmu odglumio Oscar Isaac. Rebecca Ferguson je Jessica, Jason Momoa je Duncan Idaho, Josh Brolin je Gurney Haleck, Stellan SkarsgArd je baron Vladimir Harkonnen, Dave Bautista je Glossu Rabban, Charlote Rampling je Gaius Helen Mohiam, a Javier Bardem je Stilgar

Pandemija koronavirusa mnogima je poremetila planove, uključujući i filmsku industriju, no neki filmski i akcijski spektakli pojavit će se uskoro pred gledateljima.

Prije svega tu je dugoočekivana ekranizacija znanstvenofantastične literarne sage Franka Herberta "Dune" za koju se foršpan pojavio prije nekoliko dana, dok bi se film trebao pojaviti 18. prosinca.

Jaka imena

U ulozi Paula Atreidesa pojavljuje se Timothée Chalamet poznat po filmu "Skrivena ljubav", dok je vojvodu Letoa Atreidesa u filmu odglumio Oscar Isaac. Rebecca Ferguson je Jessica, Jason Momoa je Duncan Idaho, Josh Brolin je Gurney Haleck, Stellan SkarsgArd je baron Vladimir Harkonnen, Dave Bautista je Glossu Rabban, Charlote Rampling je Gaius Helen Mohiam, a Javier Bardem je Stilgar. Znači, prilično jaka imena u projektu koji producira Warner Bros, a režira Denis Villeneuve poznat po filmovima "Sicario" i "Blade Runner 2049". Villeneuve je i autor scenarija koji potpisuje s Ericom Rothom i Jonom Spaihtsom, dok je autor glazbe slavni Hans Zimmer.

Neki ovaj film nazivaju najiščekivanijim SF filmom godine, no tek će se vidjeti hoće li očekivanja biti opravdana. Neke dosadašnje filmske verzije Herbertovog klasika baš i nisu dobro prošle kod publike i kritike i tu najprije mislimo na prvu ekranizaciju, onu iz 1984. koju je režirao David Lynch s Kyleom MacLachlanom u glavnoj ulozi.

Opsežna saga

Lynch se nije snašao s opsežnom Herbertovom sagom kojoj treba više od sto stranica samo da postavi likove i naznači glavnu priču, kao i razne podradnje koje se u knjizi događaju, pa će biti zanimljivo vidjeti kako se u tom zapletenom SF epu snašao Villeneuve. Bolje su prošle televizijske miniserije iz 2000. i nastavak iz 2003. koje su se ovjenčale s nekoliko Emmy nagrada.

Foršpan obećava i djeluje prilično spektakularno. Divovski crvi, odnosno jedan od crva, pojavljuje se na kraju, i djeluje prilično zastrašujuće tako da će sigurno djelovati efektno na velikom ekranu.

Slojevitu priču je jako teško prepričati u jednoj rečenici, no pojednostavljeno, vrti se oko planeta Arrakisa poznatog i kao Dune na kojem se jedino u svemiru nalaze rudnici specijalnog "začina" koji produžava ljudski život, pojačava sposobnost razmišljanja i omogućava putovanje brže od svjetlosti. Ima u Herbertovoj knjizi koja je objavljena 1965. i dobila još pet nastavaka, puno tema i slojeva, no vidjet ćemo hoće li ih redatelj uspjeti utrpati u ovu novu ekranizaciju tako da se već najavljuje nastavak.

Specijalnih gostiju, poput Kylea MacLachlana izgleda da ipak neće biti u ovogodišnjoj verziji, no MacLachlan je već izjavio da je jako uzbuđen što će vidjeti film.

Ipak, sama činjenica da jednu od glavnih uloga tumači Dameron Poe (Isaac) iz zadnje trilogije "Ratova zvijezda" dovoljna je da barem malo zaintrigira ljubitelje SF saga.

Slavni Arthur C. Clarke napisao je da jedino s čime bi se Herbertovo djelo u žanru SF-a i fantasyja moglo usporediti je Tolkienova trilogija "Gospodar prstenova". No, ta je trilogija u filmskoj verziji Petera Jacksona trajala devet sati i to s nekim dijelovima koji su izbačeni u filmu. Hoće li "Dune" biti preveliki zalogaj za filmsku ekipu Warner Brosa, vidjet ćemo uskoro.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of