ZNAČAJNA OBLJETNICA

DESET VRIJEDNIH GODINA KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE: Čak 500 programa i mnoštvo snimljenih filmova

Svim klupskim programima želimo pretvoriti Pulu u raskrižje filmskog stvaralaštva i edukacije, a Klub u mjesto okupljanja filmskih entuzijasta svih uzrasta koji imaju na raspolaganju svu savjetodavnu, logističku i tehničku podršku za realizaciju autorskih ideja, istaknuo je voditelj PFT-a Marko Zdravković Kunac

| Autor: Zoran ANGELESKI


Renomirana redateljica Biljana Čakić, najpoznatija po nagrađivanom dokumentarcu "Dečko kojem se žurilo", osobnoj priči redateljice o potrazi za bratom nestalim u ratu u Hrvatskoj, jedna je od brojnih etabliranih autor(ic)a koji su u radionicama Pulske filmskoj tvornici educirali buduće filmaše.

Dubok stvaralački trag

Primajući s ostalim istaknutim 'tvorničarima' priznanje za svoj rad tijekom svečanosti obilježavanja desete godišnjice djelovanja Kuba Pulske filmske tvornice u dvorani Kina Valli, silno je nahvalila stvaralački i edukativni doseg Pulske filmske tvornice, kazavši da je njen voditelj Marko Zdravković Kunac zaslužio da jedna ulica u Puli ponese u perspektivi njegovo ime.

S obljetničke izložbe u Klubu PFT-a  (Snimio Danilo Memedović)

Pulska filmska tvornica ostavila je dubok stvaralački trag s čak 500 realiziranih klupskih programa i projekata kojima je u proteklom desetljeću promovirala filmsko i video stvaralaštvo i filmsku umjetnost općenito, uz brojne producirane dokumentarne, igrane i eksperimentalne filmove, za čijeg su snimanja autorski stasavali lokalni filmaši.

Uz uručivanje priznanja u Kinu Valli prikazan je pregled filmova Pulske filmske tvornice nastalih u zadnjih deset godina, a zatim su se publika i uzvanici preselili u klupske prostorije PFT-a, gdje je otvorena izložba kojoj je cilj prikazati kontinuitet rada i stvaranja tijekom proteklog desetljeća.

Dokumentacijska izložba

Izložba je dokumentacijskog tipa i, kako je rekla povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan, koncipirana je prema vrsti različitih dokumentacijskih materijala.

Filmašica Biljana Čakić silno je nahvalila Pulsku filmsku tvornicu  (Snimio Danilo Memedović)

U prostorima PFT-a, koji se također mogu svrstati među eksponate jer su svjedok brojnih događanja o kojima izložba govori, moguće je pogledati plakate različitih programa i ostalih događanja u organizaciji PFT, plakate filmova, selekciju press klippinga, nagrade, diplome i razna priznanja, izbor tehničke opreme, rekvizite sa snimanja i radionica te prelistati knjige s programima koji su se odvijali u PFT-u.

- Ova raznovrsna dokumentacija svjedoči o brojnim aktivnostima u organizaciji Pulske filmske tvornice vezanim uz filmsku kulturu, nezavisni film i njegovo stvaranje, a mnogi materijali i o tome koliko je važna edukacijska komponenta tih aktivnosti jer su, naime, mnogi programi Pulske filmske tvornice upravo obrazovnog karaktera i čine dio edukacije za djecu i mlade o medijskog kulturi, ističe Tina Širec Džodan.

Spiritus movens - voditelj PFT-a Marko Zdravković Kunac (Snimio Danilo Memedović)

U sklopu Kluba Pulske filmske tvornice održavaju se teorijske i praktične edukacije za djecu, mlade i odrasle osobe, cjelogodišnja produkcija članova te programi projekcija i predstavljanja. U okviru klupske produkcije njeguje se kratkometražno autorsko stvaralaštvo građana, umjetnika, kao i sadašnjih i budućih studenata umjetničkih akademija.

- Svim klupskim programima želimo pretvoriti Pulu u raskrižje filmskog stvaralaštva i edukacije, a Klub u mjesto okupljanja filmskih entuzijasta svih uzrasta koji imaju na raspolaganju svu savjetodavnu, logističku i tehničku podršku za realizaciju autorskih ideja, istaknuo je voditelj PFT-a Marko Zdravković Kunac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter