PROGLAŠENI FESTIVALSKI POBJEDNICI

DANI HRVATSKOG FILMA: Puljaninu Luki Šipetiću nagrada za najbolju glazbu

| Autor: Mladen RADIĆ
"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka


Najbolju glazbu skladao je pulski glazbenik Luka Šipetić za kratkometražni animirani film "Odrasti u malo drvo" redateljice Noemi Ribić. Njegovu je filmsku glazbu žiri ocijenio kao "nov i hrabar zvuk distopije, zvuk gotovo opipljivog karaktera koji je dovoljno snažan da velikim dijelom samostalno iznosi film pritom se odupirući svakoj doslovnosti, kakav se žiri veseli čuti i u budućnosti"

Odabrani su pobjednici 29. Dana hrvatskog filma koji su održani u zagrebačkom kinu Tuškanac, a o najboljima je odlučio žiri koji su činili redateljica Judita Gamulin, snimatelj Goran Mećava i producent Oliver Sertić.

Svježina i zrelost

Festivalski Grand prix dodijeljen je dugometražnom dokumentarnom filmu Ivana Ramljaka "O jednoj mladosti" uz obrazloženje da je kroz jednostavan dramaturški postupak, redatelj sa svojom ekipom stvorio moćan i emotivan film o prijateljstvu, napravljen direktno iz stomaka.

Nagrada Jelena Rajković za najboljeg redatelja do 30 godina, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja otišla je Jakovu Noli za kratkometražni igrani film "Kućica" jer se u konkurenciji autora do trideset godina istakao svježinom, iznimno zrelim redateljskim pristupom i izvrsnim glumačkim ostvarenjima Filipa Nole i Inge Appelt u duhovitoj i kompleksnoj priči o poraženom čovjeku koji ljetuje s majkom.

Posebno priznanje velikog žirija osvojili su kratkometražni igrani film "Krhko" Tomislava Šobana, te kratkometražni eksperimentalni film "Aleph Zeta (XVII): the Star" autorice Ane Buljan. Dvije nagrade, za najbolju režiju i scenarij primio je Josip Lukić za kratkometražni igrani film "Južno voće". Po riječima žirija, "Josip Lukić režira hrabro, intuitivno i odmjereno, za izrazito skladno i zorno dočaravanje svijeta glavnog lika, razočaravajućeg svijeta gusto nabijenog frustracijom, kroz koji indirektno produbljuje dijalog po pitanju otpuštanja i redefinicije maskuliniteta". Nagrađeni scenarij popraćen je izjavom žirija da "sirovi, realistični i do kosti ogoljeni dijalozi nose radnju ove dalmatinske minijature koja u svakoj rečenici krije duboke slojeve neizrečene težine."

Dvostruki pobjednici

Dvostruki pobjednik je i "Druker", kratkometražni igrani film Rine Barbira u čijoj su ekipi nagrađeni Marko Ferković za najbolju montažu, te Tomislav Sutlar za najbolju kameru. Najbolje glumačko ostvarenje je ono Maje Posavec u filmu "Krhko" u kojem je liku Alme slojevitom i diskretnom glumačkom kreacijom i snažnim unutarnjim stanjima lika, doprinijela kvaliteti ovog filma takvom uvjerljivošću, da gledatelj ponekad ima utisak da gleda dokumentarni film.

Najbolju glazbu skladao je pulski glazbenik Luka Šipetić za kratkometražni animirani film "Odrasti u malo drvo" redateljice Noemi Ribić, koju je žiri ocijenio kao "nov i hrabar zvuk distopije, zvuk gotovo opipljivog karaktera koji je dovoljno snažan da velikim dijelom samostalno iznosi film pritom se odupirući svakoj doslovnosti, kakav se žiri veseli čuti i u budućnosti."

Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je kratkometražnom eksperimentalno-dokumentarnom filmu "Prazni sati" redatelja Mate Ugrina koji je producirao Berlin University of Arts, a hrvatski koproducent je Dinaridi film. Žiri je ocijenio da je film režijski zreo, u slici i zvuku konzekventno proveden dokumentarac, dočarava dokolicu migrantskih radnika u naoko beskrajnom iščekivanju.

Nagrada Glasa Koncila Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti dodijelit će se izvan svečanosti zatvaranja festivala, tijekom listopada uz obljetnicu Glasa Koncila.

Dani hrvatskog filma tradicionalno se smatraju smotrom najboljih novih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja od 1992. nudi uvid u kvalitetu i raznolikost domaće kinematografije na svim razinama – onoj prvih profesionalnih, pa i studentskih radova, kao i na onoj etabliranih zvijezda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini