u premanturi snimio film "Gozba", čija je premijera večeras

Robert Pauletta: "Ovaj je film tek jedna od mnogih mogućih štorija o ljetu, identitetu i zavičaju; o karti i kartografu"

| Autor: Mladen RADIĆ
Premijera "Gozbe" je večeras u 20.30 na premanturskoj placi

Premijera "Gozbe" je večeras u 20.30 na premanturskoj placi


Prvi premanturski, nezavisni, biografski i altro ke lokalni film najvećim djelom sniman na premanturskoj Punti, čiju režiju potpisuje premanturski slikar Robert Pauletta - tako se najavljuje film "Gozba" čija je premijera večeras u 20.30 na premanturskoj placi u sklopu tradicionalnog projekta "PremanKultura - SeptembArt" kojeg organizira Fenoliga, udruga u kulturi.

Film je montirao Marko Račan, animacije napravio Sale Undertoons, a glazbu Edi Maružin. O čemu se zapravo radi objasnio nam je njegov autor, poznati umjetnik, akademski slikar Robert Pauletta. Osim što će se film moći pogledati večeras pod, ako je vjerovati prognozama, vedrim nebom, projekcija je uz to i besplatna.

Za početak par riječi o filmu – o čemu je, tko ga je, kada i koliko dugo snimao, kako je bilo raditi na njemu i ima li naslov "Gozba" možda veze s istoimenim Platonovim djelom?

- Ima već neko vrijeme kako kajakom veslam pretežito pitomim i pitoresknim premanturskim akvatorijem. U jednom trenutku prošlog ljeta taj mi se vazda dinamični, 4D mikrokozmos ispunjen bojama, zvucima i mirisima, na čijoj je nultoj točki počivala moja guzica, stao svečano obraćati.

Robert Pauletta u svom filmu "Gozba"Robert Pauletta u svom filmu "Gozba"

Doživio sam sreću, la grande bellezza koju sam želio izraziti, podijeliti s drugima, pa sam počeo slikati. Ali slike su bile a jo-jo mene i ja sam se požalio sinu a sin mi je ponudio svoju go-pro kameru i rekao: "Hej, tata zašto ne snimiš film ili seriju?" Poslušao sam ga i zavrnuo rukave, ali kako kamerom nisam znao rukovati, a niti sam želio prisvajati iskustvo Interneta, obratio sam se Marku Račanu koji mi je dao najbolji mogući savjet svih vremena: "Pazi da ne oštetiš objektiv!" I tako je to krenulo, prilično avanturistički i zabavno i potrajalo je u tom ozračju skoro pa godinu dana. Dakako ja scenarij nisam imao, tek neki načelno zacrtani kurs, pa se sve stvaralo u hodu. Danju sam veslao i snimao, noću pisao, snimao tekstove i pravio scenske instalacije. U međuvremenu sam dobro spavao.

Kada sam napokon shvatio da je to što radim zaista zahtjevno, vrajže složeno i dumboko delo, uskočili su prijatelji i ponudili ono po čemu su znani: Marko Račan kao montažer i tonac, Sale Undertoon kao autor animacija i Edi Maružin kao glazbenik. Oni su filmu dali najbolje od sebe a ja se nadam da ih ovaj moj scherzo vizioso neće previše osramotiti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater