Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka u Areni

Michael Minkler: "Ovo je kao na dodjeli Oscara"

| Autor: Mladen Radić
Arena je bila puna (Snimio Duško Marušić Čiči)

Arena je bila puna (Snimio Duško Marušić Čiči)


Rijetko se dogodi da pulsku Arenu pohode dobitnici Oscara, no to se opet dogodilo u nedjelju navečer zahvaljujući Međunarodnom festivalu filmske glazbe i zvuka (ISFMF) koji je priredio projekciju legendarnog, s 11 Oscara nagrađenog filma Petera Jacksona "Gospodar prstenova: Povratak kralja".

Zbog tog filma i prateće ceremonije u Pulu su stigli oskarovci Michael Minkler i Mark Ulano koji je svojem prijatelju uručio nagradu Crystal Pine Award za životno djelo. U Pulu je trebao doći i slavni skladatelj Howard Shore koji je dva od tri Oscara osvojio za glazbu na "Povratku kralja" no zadržao se u SAD-u zbog rada na novom filmu Davida Cronenberga.

Impresivne karijere

Sva trojica predstavljena su i kroz kratke filmove kroz koje se vidjelo o koliko se impresivnim karijerama radi. Howard Shore glazbu je skladao za filmove kao što su "Sedam", "Kada jaganjci utihnu", "Spotlight", "Bande New Yorka", "King Kong" ili "Pokojni". Minkler je Oscare osvojio za rad na filmovima "Chicago", "Dreamgirls" i "Pad Crnog jastreba", a nominiran je za filmove kao što su "Nemilosrdni gadovi", "JFK", "Bilo jednom u Hollywoodu", "Rođen 4. srpnja"… te je čak 13 puta bio nominiran za ovu prestižnu nagradu. Nakon što je Ulano osvojio Oscara 1997. za "Titanik", još je tri puta nominiran i to za filmove "Ad Astra", "Nemilosrdni gadovi" i "Bilo jednom u Hollywoodu".

Michael Minkler - Oscare je osvojio za rad na filmovima "Chicago", "Dreamgirls" i "Pad Crnog jastreba" (Snimio Duško Marušić Čiči)Michael Minkler - Oscare je osvojio za rad na filmovima "Chicago", "Dreamgirls" i "Pad Crnog jastreba" (Snimio Duško Marušić Čiči)

U kratkom filmu za Shorea se kaže da ovaj skladatelj nije samo imao težak zadatak da u trilogiji "Gospodara prstenova" oživi pejzaž i kulture Međuzemlja nego da ispriča priču koja se polako razvija kroz 11 sati trajanja filma, a njegova glazba koju je skladao za trilogiju može se usporediti s Wagnerovim operama.

Kako nije mogao doći u Arenu, Shore se zahvalio poslavši snimljeni video, kazavši da bi volio da je u Puli kako bi proslavio 20. godišnjicu "Povratka kralja" dodavši da je ISFMF u svijetu postao jedan od najvažnijih festivala filmske glazbe i zvuka zbog čega je sa zadovoljstvom prihvatio ovu nagradu.

- Jako bih volio da mogu biti s vama u Hrvatskoj i podržati ovo izdanje ISFMF-a, poručio je Shore.

Zato je u Puli preksinoć bio Mark Ulano i kazao: "Nevjerojatno je biti na mjestu gdje se ljudi zabavljaju već dvije tisuće godina, hvala vam puno, od srca." Ulano je Oscara osvojio za zvuk na filmu "Titanik" u režiji Jamesa Camerona.

Mark Ulano, dobitnik Oscara za zvuk na filmu "Titanik" u režiji Jamesa Camerona (Snimio Duško Marušić Čiči)Mark Ulano, dobitnik Oscara za zvuk na filmu "Titanik" u režiji Jamesa Camerona (Snimio Duško Marušić Čiči)

Suradnja s Tarantinom

- Mi smo filmaši, naša je strast da ispričamo priču s našim instrumentom, a to je zvuk. Michael Minkler je jedan od najvećih umjetnika u našem polju a ja sam imao nevjerojatnu sreću da sam s njim surađivao na 11 projekata. Njegov magični dodir pridonio je kvaliteti svake od tih zvučnih kulisa na kojima sam radio s njim, kazao je Ulano koji je napomenuo da je imao i sreću da surađuje s Quentinom Tarantinom od filma "Jackie Brown" otprije 20-ak godina i ta suradnja omogućila je Ulanu da se posveti poslu koji voli s ljudima koje voli, a među njima je Minkler. "Kada iskusite film za koji je zvuk miksao Minkler, onda je uvijek najmanje 150 posto njegovog srca i duše koje je uložio u to iskustvo. On je maestro pričanja priče putem zvuka u filmu", kazao je Ulano.

Nakon što je prikazan film i o Minkleru, on se popeo na pozornicu.

- Bilo je ovo vrlo ponizno za gledati, kazao je Minkler nakon projekcije filma s isječcima iz filmova na kojima je radio, a riječ je sve odreda o velikim filmskim hitovima. "Zvuk je moj život i imao sam sreću da sam se rano povezao s nekim sjajnim ljudima, velikim redateljima. George Lucas rekao mi je da idem protiv svih pravila, Oliver Stone mi je rekao da miksam sa srcem i emocijama, a za Tarantina zvuk i glazba jednako su važni u pričanju priče kao što su slika i glumci. Divno je raditi s Tarantinom jer mu je zvuk jako važan. Raditi s takvim majstorima je radost mog života, a sada imam ovu nagradu. Ovo je kao da sam na dodjeli Oscara. Zbilja jest i zastrašujuće je", komentirao je Minkler za što je zaradio veliki pljesak.

Howard Shore video porukom je zahvalio na nagradi (Snimio Duško Marušić Čiči)Howard Shore video porukom je zahvalio na nagradi (Snimio Duško Marušić Čiči)

Savršen doživljaj

Kao što je bilo prošle godine na projekciji "Gladijatora", tako je i ove godine Arena bila popunjena ljubiteljima filmskih spektakala od kojih su neki sigurno već vidjeli ovaj Jacksonov film, no pogledati ovakav film pod zvijezdama u pulskom amfiteatru posebna je priča. I ove godine prikazana je tehnički savršena kopija, s jasnim i čistim bojama i, što je u ovom slučaju posebno važno, s kristalno jasnim zvukom što je posebno došlo do izražaja u scenama bitaka.

Publika se udubila u film i aplauzima reagirala na scene poput one kada kralj Theoden dobije poruku da Gondor treba pomoć u predstojećoj bici i smireno kaže "A Rohan će odgovoriti". Ovakve priče o dobru i zlu i još koječemu dobro su prolazile kod publike pogotovo ako su snimljene tako spektakularno.

Publici nije bio nikakav problem nakon svečanog uvoda odgledati još tri i pol sata filma čiju su projekciju ispratili pljeskom, a za cijeli događaj zaslužan je vrijedni trojac koji čine umjetnički direktor ISFMF-a Ozren K. Glaser, Marijana Knezoci i producent Željko Glaser. Kroz program je vodila istarska kantautorica Elis Lovrić koja se i ove godine odlično snašla u ovoj ulozi te joj nije bio nikakav problem pričati na hrvatskom i engleskom uz malo njene labinjonsko-rapčanske cakavice.

Annie Lennox: "Idućeg ljeta pjevat ću u pulskoj Areni"

Kao iznenađenje, poruku za Howarda Shorea i ISFMF snimila je i slavna Annie Lennox, nekadašnja polovica popularnog dueta Eurhytmics a kasnije uspješna solo izvođačica koja je izvela skladbu "Ino the west" iz "Povratka kralja" koju je napisao Shore i koja je nagrađena Oscarom. Kako je to publici prenijela Elis Lovrić, u razgovoru s Ozrenom K. Glaserom, Lennox je obećala da će iduće godine pjevati u pulskoj Areni, ako je pozovu.

U poruci koju je poslala nahvalila je Shorea. "Dvadeset godina je prošlo. Sjećaš li se naših ludih razgovora između Londona, Australije i New Yorka? Mislim da je pjesma koju smo radili ispala prilično dobro. Čestitam ti od srca, mislim da zbilja zaslužuješ ovu iznimno veliku čast i životno priznanje. Puno pozdrava i sve najbolje svima, uživajte u ostatku večeri", poručila je Annie Lennox.

Annie Lennox poslala je poruku u kojoj je čestitala Howardu Shoreu (Snimio Duško Marušić Čiči)Annie Lennox poslala je poruku u kojoj je čestitala Howardu Shoreu (Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini