33.LIFFE

Lerotićevo "Sigurno mjesto" u glavnoj natjecateljskoj sekciji

| Autor: Karmen MEDICA
Iz filma "Sigurno mjesto"

Iz filma "Sigurno mjesto"


"Korzet (Corsage), austrijske redateljice Marie Kreutzer, s Vicy Krieps u glavnoj ulozi, otvorit će 33. Liffe - Ljubljanski međunarodni filmski festival, koji će se održati od 9. do 20. studenog u brojnim ljubljanskim kino-dvoranama i kulturnim prostorima..

Film "Korzet" je kostimografski spektakl i novi pogled na život austrijske carice Elizabete, popularne Sisi.

Programski direktor Festivala Simon Popek u ovogodišnji je program uvrstio 92 cjelovečernja, sklop od 17 kratkih i 15 filmova koji će se moći gledati preko mrežnih stranica (VOD). Radi se o filmovima novije produkcije koji će biti predstavljeni u ustaljenim programskim sekcijama: Perspektive, Predpremijere, Panorama svjetskog filma, Fokus, Kraljevi i kraljice, Ekstravagancija, Retrospektiva, Kratki filmovi, Kinobalon (za djecu).

Priče o odrastanju

Perspektive su glavna natjecateljska sekcija, u kojoj se prikazuju uglavnom prvi ili drugi filmovi mladih režisera. Među njima je ove godine "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića, zasnovan na osobnom iskustvu autora, koji je u filmu svoju ulogu i odglumio.

Nekoliko priča o odrastanju u sekciji Perspektive donosi islandski film "Čudesna bića", Gudmundurja Arnara Gudmundssona, zatim kanadski "Falcon Lake" Charlotte Le Bon i belgijski film "Igralište" Laure Wandel. Bolivijski film "Naš dom" u režiji Alejandra Loayza Grisija, prikazuje siromašan seoski par, koji se suočava s nestašicom vode. Povijesna drama o anarhiji i urarstvu u Švicarskoj, u drugoj polovici 19. stoljeća, društveni i politički nemiri - tema su švicarskog filma "Nemir" u režiji Cyril Schàublin. Sloveniju u Perspektivama zastupa Sara Kern s filmom "Moja Vesna".

Nagrađeni filmovi iz Cannesa, Rotterdama, Berlina i Venecije, bit će prikazani u sekciji Pretpremijere. Među njima je dobitnik ovogodišnjeg berlinskog Zlatnog medvjeda španjolsko-talijanski "Alcarràs" redateljice Carle Simon i dobitnik Zlatne palme u Cannesu "Trokut žalosti" režisera Rubena Östlunda. Bit će prikazani i najnoviji filmovi Stephena Frearsa, braće Dardenne, nezaobilazni rumunjski filmaši -   "MRI" Christiana Mungiuja koji donosi društveno-političku kritiku suvremene Rumunjske, a predstavit će se i Ulrich Seidl sa zadnja dva filma - "Sparta" i "Rimini". "Osam planina" talijanski film po istoimenom romanu Paola Cognettija, nastao je u redateljskom tandemu Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch. U istoj sekciji predstavit će se arhivsko-dokumentarni film "LGBT SLO 1984." režisera Borisa Petkoviča, koji donosi pogled na LGBT pokret u Sloveniji. "Najsretniji čovjek na svijetu" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske koprodukcija je Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Danske i Belgije. Američki filmski predstavnik u Premijerama donosi podršku medijima s filmom "Ona zna" Marie Schrader, o novinarkama koje su otkrile aferu Harvey Weinstein i inicirale pokret #MeToo.

Kraljevi i kraljice

U sekcija Kraljevi i kraljice moći će se vidjeti najnoviji film zatočenog iranskog režisera Džafara Panahija "Bez medvjeda", drugi dio obiteljske trilogije Floriana Zellera "Sin", ponovno s Anthonyjem Hopkinsom, "S obje strane oštrice" Claire Denis, s Julliette Binoche u glavnoj ulozi i još jedna regionalna koprodukcija "Praznik rada" Pjera Žalice.

U Panorami svjetskog filma svega pomalo i tematski i geografski - francuski "Kako spasiti planet?" Louisa Garrela, iranski "Odbrojavanje" Mani Haghighi, brazilski "Tinitus", Erige Sehirija, čileanski "1976." Manuele Martelli, "Zbornica" Sonje Tarokić i mnogi drugi.

U sekciji Fokus predstavit će se suvremeni kosovski film, a svih pet izabranih filmova potpisuju redateljice – Norika Sefa, Luana Bajrami, Blerta Basholli, Blerta Zeqiri, Kaltrina Krasniqi.

Retrospektiva je posvećena Rajku Grliću i praškoj filmskoj školi, a bit će prikazano i nekoliko filmova Miklosa Jancsa.

Ovogodišnja novost festivala je Jadranska mreža festivala, platforma koja povezuje festivale iz Sarajeva, Zagreba, Herceg Novog, Beograda i Ljubljane. Cilj je strateško partnerstvo koje bi omogućilo kruženje i promociju nezavisnih evropskih filmova i autora u regiji, razvijanje nove publike te nadgradnju organizacijskih i operativnih potencijala svih aktera u mreži. Pobjednički film iz Jadranske mreže, dobiva financijsku potporu za daljnju distribuciju.

Prateći program festivala obogaćen je filmskim večerima, gdje će se tematizirati suvremeni kosovski film, a tu su i razgovor s Rajkom Grlićem o slovenskom prijevodu njegove knjige "Neispričane priče", kao i stručno predavanje s Daliborom Matanićem (Masterclass) na temu snimanja televizijskih serija i filmova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom