PREDSTAVILO SE ČETVERO OD 12 KANDIDATA ZA BRUXELLES

HNS-ovci u Puli: Toliko željeni razvoj može potaknuti KREATIVNA INDUSTRIJA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Ivana Nikolić Popović, Kristina Bulešić, Matija Posavec i Habib Tahiri danas u Puli (P. SOFTIĆ)

Ivana Nikolić Popović, Kristina Bulešić, Matija Posavec i Habib Tahiri danas u Puli (P. SOFTIĆ)


Kreativne industrije su u Hrvatskoj postale tema tek unazad nekoliko godina, međutim u Europi i ostatku svijeta one su važne već dvadesetak godina, rekla je Ivana Nikolić Popović, koju je nositelj liste Matija Posavec nazvao "najvećim stručnjakom za kreativne industrije u Hrvatskoj"

Ivana Nikolić Popović, Kristina Bulešić, Matija Posavec i Habib Tahiri, četvero od 12 kandidata HNS-a za Europski parlament, danas su u Puli istaknuli da kreativna industrija grana gospodarstva koja može potaknuti toliko željeni razvoj.

- Kreativne industrije su u Hrvatskoj postale tema tek unazad nekoliko godina, međutim u Europi i ostatku svijeta one su važne već dvadesetak godina. U razvoju kreativne industrije najdalje je dospjela Velika Britanija, koja je, primjerice, samo kroz jedan projekt, "Great Britain", uložila 190 milijuna funti u taj sektor, a zarada im je bila 1,9 milijardi funti. Riječ je o kreativnoj i kulturnoj industriji, o sektoru koji ima nevjerojatnu snagu i moć da stvara onu neophodnu dodanu vrijednost svim ostalim sektorima gospodarstva. Nažalost, prečesto se zanemaruje činjenica da je svaku stolicu, krevet, ormar, automobil, majicu, zgrade, sve što vidimo oko sebe i što koristimo, dizajnirao neki kreativac, dok ju je neki drugi majstor proizveo, a potom je netko morao osmisliti dobru promidžbu za taj proizvod, dobro ga prodati i plasirati javnosti, istaknula je Ivana Nikolić Popović.

"Ne" gašenju velikih

Dodala je da je sve to kreativna industrija, koja se sastoji od 12 sektora.

"Kod nas je kreativna industrija na drugom mjestu po učešću u BDP-u sa 124 tisuće zaposlenih i imamo ogroman potencijal na tom polju baš zato što smo mala zemlja i što se moramo bazirati na manje industrije i proizvodnje", poručila je Nikolić Popović.

Prisutni su naglasili da to ne znači da se oni slažu s gašenjem hrvatskih proizvodnih divova. Dapače, istaknula je Nikolić Popović, upravo je Hrvatska u bivšoj Jugoslaviji bila moćna tekstilno-industrijska zemlja koja je tadašnjom zaradom u ovoj gospodarskoj grani prednjačila u Istočnoj Europi.

"Nažalost, danas talentirana hrvatska djeca i dalje pohađaju srednje umjetničke škole i akademije, i obrazuju se, između ostalog, i za tekstilne dizajnere, a nemaju više gdje raditi", rekla je Nikolić Popović, dodavši da propadanje mastodonta hrvatske industrije treba zaustaviti, a proizvodnju modernizirani i prilagoditi suvremenim potrebama tržišta.

Imamo manjinca

Matija Posavec iskoristio je priliku da svim građanima i građankama čestita Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, podsjećajući da je slogan Europske Unije "ujedinjeni u različitosti".

- Upravo danas želim podsjetiti da nam treba više jedinstva i ujedinjavanja u vrijednostima kojima moramo izgraditi modernu i pristojnu građansku državu, jer jedino na taj način možemo isključiti bilo kakav oblik ekstremizma i revizionizma koji se čak i u ovoj aktualnoj kampanji pokušava nametnuti u hrvatskom političkom prostoru. Na našoj listi su ljudi koji su se dokazali na svojim poslovima i u svojim sredinama, koji se ne bave dnevnom politikom i ideološkim temama, nego iza sebe imaju mjerljive rezultate, a cilj nam je promovirati jednu novu, bolju, moderniju viziju i Hrvatske i Europe, one u kojoj se smanjuju razlike između bolje razvijenih i slabije razvijenih regija", rekao je Posavec, dodavši da je Ivana Nikolić Popović najveći stručnjak za kreativnu industriju u Hrvatskoj, uz koju HNS ističe i dr. Tomu Antičića, zahvaljujući kojem je Hrvatska jedna od članica CERN-a i koji predstavlja onu viziju Hrvatske koja ulaže u znanost i izvrsnost.

Posavec je dodao da je HNS jedan od rijetkih koji je na listu uključio i predstavnika manjina, Habiba Tahirija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini