BIOFILIJA

Čovjek je najsretniji kada je povezan s prirodom: Zanimljivim dizajnom ju možete "dovesti" i u vlastiti dom

| Autor: Portal NoviList.hr
(Foto: Instagram)

(Foto: Instagram)


Inovativna dizajnerica je dala i nekoliko ideja kojima bi mogli naše domove još više obogatiti samom prirodom. 

Pojam “biofilija” je skovan tijekom osamdesetih godina od strane američkog biologa i autora E.O. Wilsona. Kazao je da ljudi imaju instinkt da se povežu s prirodom i što se više povezuju, to su sretniji. Upravo iz tog razloga na čovjeka pozitivno djeluje šetnja šumom ili promatranje zalaska sunca na plaži.  U našim domovima, pokušavamo uvesti prirodu pomoću različitih biljaka, ali i fotografija pejzaža.

Inovativna dizajnerica je dala i nekoliko ideja kojima bi mogli naše domove još više obogatiti samom prirodom, prenosi AP

"Kada sam počela čitati o prirodnom dizajnu i kako moramo napuniti naše domove prekrasnim pogledima na prirodu i biljke, rekla sam da je to super, ali se i pitala što je s ljudima čiji domovi i uredi nemaju te blagodati niti pristup takvom pogledu", kaže Phoebe Oldrey koja vodi kompaniju Smart Style Interiors u Engleskoj. 

"Kako bi im ja, kao dizajnerica interijera, dala sve prednosti takvog prirodnog dizajna? Odgovor je stigao u obliku izbora materijala koje koristimo u našim dizajnima, a pravi odabir su oni prirodni", zaključuje. 

FOTO/plantwalldesign, Instagram

U jednom je domu tako dizajnirala kabinete od javora s uzorkom lastavica u letu. Kuhinju i blagovaonu je uredila otvorenim vratima koje vode na vanjski dio kuće. Tamo je stavljala izvore svjetlosti koji su se sastojali od šarenih staklenih mjehurića. Takve su lampe stvorile dojam balona koji lebde u dvorištu ili stražnjem vrtu. Za jednu vikendicu, odabrala je drvene štapove kao aranžman iznad kreveta čime je stvorila dojam ptičjeg gnijezda.

Kaže da je osvjetljenje idealan način da se što više prirode "dovede" u kuću. Svi materijali njezinog dizajna su drveni, a mnogi lusteri s dodatkom bronce podsjećaju na ptičja gnijezda. 

FOTO/lunabotanicals, Instagram

Nea Studio iz Brooklyna je pronašao odličnu formulu za ubacivanje morskih algi u domove. Dizajnerica Nina Edwards Anker sama izrađuje svjetlosne alge koje "bacaju" nježan sjaj na prostoriju. Stvorila je i solarni luster napravljen od školjki koji postaje solarni sad ako se postavi ispred prozora. Isti se pali prilikom zalaska sunca.

Moderna tehnologija nam pruža nebrojene mogućnosti kada je u pitanju svjetlost. Ketra nudi LED sistem koji se može namjestiti na različitu vrstu svjetlosti u prostoriji, od svjetlosti svijeće do arktičkog neba.

FOTO/Instagram

Za još više dodira prirode u domovima, odličan su odabir prostrani prozori i vrata s "rupama", a Bo Sundius iz kompanije Bunch Design kaže da se svijetlo koje prolazi tim rupama može koristiti za povezivanje prirode s interijerom.

Dizajneri iz Plant the Future su poznati po svojim instalacijama "živih" biljaka na murale vanjskih zidova zgrada. Zidove u kući jednog od klijenata su pretvorili u prekrivač zelene mahovine, a stvorili su i 3D mural gljiva na jednoj kući u Španjolskoj. 

Za dobar i prirodan dizajn zbog kojeg ćete se u domu osjećati jednako opušteno kao i u šumi, potrebno je tek malo drveta, biljaka i - mašte.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum