POINZETIJA

Sada ćemo svi kupovati božićne zvijezde pa evo savjeta kako da ta divna biljka uspije

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Božićna zvijezda odnosno poinzetija (Euphorbia pulcherrima) jedna je od najvećih asocijacija za blagdane. Prvi put je otkrivena u Meksiku 1803. godine i njezini posebni crveni listovi su podsjetili na zvijezdu Betlehema, a kao nova vrsta biljke upisana je 1834. godine.

Prepoznatljivog oblika i crvene boje, božićnoj zvijezdi tradicionalno poraste prodaja u prosincu kada postaje najpopularnija biljka u domovima diljem svijeta.

Mnogi ne mogu odoljeti njezinim crvenim listovima, a uzgajivači su nadmašili sami sebe s kombinacijama pa danas na tržištu imamo roze, bijele, bež, pa čak i žute verzije poinzetije.

Prilikom kupovine, treba obratiti pažnju da se ne odabiru biljke kojima već otpadaju listovi te da su žuti pupoljci usred listova zatvoreni. Od trgovine do kuće ju je potrebno brzo prenijeti jer će im listovi početi opadati već u autu, pogotovo ako je hladno.

Božićna zvijezda nije teška za održavanje, ali unatoč tome, mnogima ne preživi blagdansku sezonu niti dočeka novu. U nastavku donosimo nekoliko savjeta sa portala Garden of Health o pravilnoj brizi blagdanske ljepotice.

Ne voli propuh

Božićna zvijezda ne voli promjenu temperature niti propuh pa ju je potrebno držati na jednom mjestu i pri temperaturi od 18°C do 25°C. Vole toplinu i prirodno svijetlo pa im neće smetati blizina radijatora, ali zato će im smetati toplina kamina te protok zraka s vrata i prozora.

Inspekcija listova

Kada kupite božićnu zvijezdu, stvorite naviku praćenja njezinih listova i provjeravajte opadaju li, mijenjaju li boju i kovrčaju li se. To su obično pokazatelji da je biljka suha.

Vlaga

Da bi listovi ostali bogato zelene odnosno crvene boje, možete ju svaki dan pošpricati vodom.

Dohrana

Božićna zvijezda voli tu i tamo gnojivo prigodno za nju pa ju možete dohranjivati jednom tjednom. I ne samo nju! U redovitoj dohrani uživat će sve vaše sobne biljke.

Zalijevanje

Nema pravila kod zalijevanja božićne zvijezde pa svako toliko provjerite vlažnost zemlje tako da stavite prst u vazu. Ako je suho, onda trebate zaliti. Nemojte ju previše zalijevati jer ćete tako uništiti njezin korijen koji će istrunuti u višku vode.

Produžite joj život

Ako ste dovoljno hrabri da se odvažite na dugogodišnji uzgoj božićne zvijezde, trebat ćete malo zasukati rukave. Pustite ju da bude suha tijekom proljeća i malo ju manje zalijevajte, a u svibnju odrežite listove nekoliko centimetara i započnite s gnojenjem.

Božićna zvijezda voli pratiti ritam noći i dana što je prilično izazovno za postići kod kuće gdje ima mnoštvo umjetnog svijetla. Zato trebate pripremiti kutiju kojom ćete ju pokrivati čim se počne loviti sumrak te ju otkriti čim svane.

S pokrivanjem treba započeti sredinom rujna pa će već početkom listopada božićna zvijezda imati tamnije listove, a do Božića će od zelenih doći potpuno crveni.


Podijeli: Facebook Twiter