PITANJE ČITATELJA

Koju salatu sijati ujesen kako bi brzo rodila?

| Autor: Jelena Sedlak
(iStock)

(iStock)


Koju salatu sijati ujesen kako bi brzo rodila, pita naš čitatelj iz Brguda.

Već dugo u svojim vrtovima teško da možemo uzgojiti neku salatu osim rukole, pogotovo one divlje, koja raste bez obzira na vremenske prilike. Srećom imamo rajčice, paprike i krastavce, no treba misliti unaprijed, kada i njih ponestane u vrtu. Zato je sada pravo vrijeme za sijanjejesenske salate. Njoj neće škoditi skoro zahlađenje, naprotiv.

Sjeme salate niče na temperaturi 15 – 20 °C, a iznikne za 2 – 4 dana, pod uvjetom da posijane gredice redovito održavate vlažnima. Tada ćete jesti svježu salatu već za oko mjesec i pol dana. No ako potraje toplo vrijeme, ako gredice neredovito zalijevate i pustite da se tlo isuši, malo ćete dulje sačekati. Ako pak vaše tlo ima dovoljno vlage i humusa, lako ćete zadovoljiti sve svoje potrebe za salatom i na maloj površini.

Salatu treba sijati u jarčiće dubine do 2 cm, s razmakom između redova od 30 cm. Nakon što biljčice niknu trebat će ih razrijediti na razmak od oko 25 – 30 cm.

U rujnu će najbolje uspijevati salate puterice, matovilac, rukola i potočarka. Puterice vrste Winter Marvel ili North Pole toleriraju niske temperature, ova druga čak do kraja zime, kao što joj i ime govori. Four Seasons, salata za sve četiri sezone, također je dobra posijana u rujnu. Ako želite stalno imati mladu salatu trebate je posijati svakih dva tjedna.

Rukola i matovilac se također mogu brzo brati, za 40 – 60 dana. A i potočarku koju posijete u rujnu možete brati početkom prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater