PREPORUKE SAVJETODAVNE SLUŽBE

Masline i vinogradi trebaju zaštitu

| Autor: Jelena Sedlak
(iStock)

(iStock)


Maslinari se upozoravaju da je započeo let druge generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) srednjim do jakim intenzitetom. Nedavne oborine u prethodnim danima utjecale su na povoljni razvoj štetnika i na punjenje plodova koji su privlačni za polaganje jajašaca i razvoj ličinki.

Stoga se preporučuje pregled žutih ljepljivih ploča i plodova, a ovisno o stanju u masliniku poduzimanje mjera zaštite. U maslinicima u kojima se do sada redovito primjenjivala kaolinska glina i u kojima nema zaraze može se nastaviti s ovom vrstom zaštite.

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe tjedno na običnoj žutoj ploči ili do 5 % napadnutih plodova.

U tu svrhu može se nastaviti koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait ili kombinacija Buminala i insekticida prskanjem samo dijelova krošnje ili samo pojedinih grana i to u pravilu koje su manje rodne. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultate ako se primjeni na širem području u izoliranim ili poluizoliranim maslinicima.

U ekološkoj proizvodnji dozvoljena je primjena kaolinske gline i Success baita. Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo do 10 % plodova.

U vinogradima sa simptomima pepelnice (Uncinula necator), treba obaviti zaštitu uporabom jednog od pripravaka –Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Collis SC,Dynalli EC ili Luna Expirience.

Za zaštitu od plamenjače (Plasmophara viticola) koja se razvija na mladim izbojima, zpercima, koristite pripravke kraće karence (Orondis, Mildicut 25 SC, Doranum,Ampexio).

Uočena je jaka pojava odraslih oblika američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball), poglavito u vinogorjima koja se nalaze u blizini zapuštenih vinograda. Dozvolu za suzbijanje imaju pripravci Decis 2,5 EC, Avaunt EC, Cytrin max, Sumilfa 5 FL, Asset five, Abauto. Preporučujemo daljnje praćenja pojave (žute ljepljive ploče).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, ambalažni otpad pravilno zbrinite te popunite evidencijske liste o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of