Pitanje čitatelja

Crne mrlje na rajčicama? Imamo savjet kako im dodati kalcij

| Autor: Jelena Sedlak
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Čini mi se da mojim rajčicama nedostaje kalcija, jer se na dnu ploda javljaju crne mrlje. Kako da im ga dodam?, pita naš čitatelj iz Kraljevice.

Za rajčice je najbolje koristiti ljuske od jaja. One su sačinjene od kalicijevog karbonata, koji biljkama daje snažan nutritivni poticaj. Osim kalcija, ljuske od jaja će rajčicama dodati i druge minerale, poput kalija i fosfora, magnezija, natrija, mangana i bakra.

Dodatak ovih moćnih hranljivih sastojaka pomaže u povećanju prinosa rajčice, kao i povećanju proizvodnje aromatičnih ulja koja rajčici daju ukus.

Ništa manje bitna stvar je da smanjuju mogućnost pojave nekroze tkiva ploda rajčice, odnosno pojavu truljenja vrha rajčice. Ovo je jedna od najčešćih fizioloških promjena koja nastaje upravo zbog nedostatka kalcija.

Kalcij, koji se biljkama dodaje uz pomoć ljuski od jaja, pomaže rajčicama pri upijanju vode te utječe i na sprečavanje pojave truljenja ploda. On ojačava stanične zidove biljaka i omogućava balansiran prijenos vode. Kalcij inače nerijetko ostaje nepokretan u biljkama nakon što se apsorbira, ne odlazeći u područja gdje treba. Zalijevanjem rajčica čajem od ljuski jaja postiže se bolje i brže upijanje kalcija u stanične strukture.

Ljuske od jaja mogu se dodavati i u tlo, ali moraju biti fino samljevene kako bi ih biljka mogla povući iz tla, a što je dugotrajan i naporan proces. Ako bi se dodale samo grubo izlomljene trebalo bi im puno vremena za razlaganje, pa ove sezone ne bi koristile biljkama. Zato je mnogo bolje poslužiti se čajem od ljuski jaja.

Čaj od ljuski jaja: Potrebno je 10-20 ljuski jaja, koje su prethodno oprane od ostataka žumanceta i bjelanceta, osušene i dobro smrvljene. Prokuhajte ih u litri vode i ostavite da odstoje 24 sata. Za to vrijeme će hranjive materije iz ljuski prijeći u vodu. Nakon toga, voda se procijedi i spremna je za korištenje. Dvije šalice po biljci bit će dovoljne, a ovakvu gnojidbu treba ponavljati svakih 7 – 15 dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini