Pitanje čitatelja

Kako izliječiti ružu koja po listovima dobiva tamnosmeđe fleke?

| Autor: Jelena Sedlak
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Imam nekoliko ruža koje po listovima dobivaju tamnosmeđe fleke i do kraja lipnja ostanu potpuno golih grana. Poslije se malo obnove, ali šteta je već učinjena. Kako da ih izliječim, pita Kata Urević iz Lošinja.

Ruže često obolijevaju od gljivičnih bolesti, a navest ćemo samo najvažnije:

1. Crna pjegavost lista, kod koje se na lišću javljaju tamne pjege, pa ono žuti i opada, zbog toga što gljiva luči etilen. Ruže će trebati oprskati fungicidima i to obavezno pred kišu, jer se spore raznose kišom. Prskanje treba ponavljati svakih 7-8 dana ukoliko je kiša češća ili svakih 14 dana ukoliko nema kiše. Zimi, dok ruže miruju, treba ih prskati bakarnim preparatima za koje nije potrebna posebna dozvola.

2. Pepelnica se prepoznaje po bijeloj brašnastoj prevlaci na lišću, koja se širi u vrijeme suše. Prekomjerna upotreba dušičnih gnojiva pojačava razvoj pepelnice. Pomaže preventivno prskanje fungicidima.

3. Hrđa ruže, kod koje se na listu javljaju pjege boje hrđe. Kod jačeg napada opada lišće. Na naličju lista javljaju se reproduktivni organi gljive, narančaste i crne boje. Ako se ruže previše gnoje dušikom ili u tlu nedostaje kalija, napad je jači. U vašem slučaju vjerojatno je riječ o pjegavosti lista ruže, pogotovo što je ove sezone vrućina praćena učestalom kišom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom