U CRKVI SV. SILVESTRA U KANFANARU

OTVOREN 18. DVIGRAD FESTIVAL Talijanski ansambl Centotrecento ranom glazbom dočarao snagu i misterij vjere

| Autor: Zoran ANGELESKI
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Ansambl Centotrecento iz Bologne - u kojem su na starim instrumentima svirali Fabio Tricomi, Elsabetta Benfenati i Diego Resta, a pjevali Anna Pia Capurso, Federica di Leonardo i Gloria Moretti - na koncertu festivalskog otvaranja "Sacra Spina - Sveti trn" izveli su pjesme utemeljene na srednjovjekovnoj usmenoj predaji, koje opisuju simbole Muke Kristove, kao i glasove svjedoka

Koncertom "Sacra Spina - Sveti trn" talijanskog ansambla Centotrecento jučer je u crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru počelo ovogodišnje 18. izdanje Dvigrad festivala, međunarodnog festivala koji, još uvijek jedini, prezentira isključivo ranu glazbu.

Pod umjetničkim ravnanjem utemeljitelja festivala prof. Alojzija Prosolija, festivalske programe koji se kontinuirano izvode već 17 godina, obilježile su upečatljive kreativne i umjetnički snažne interpretacije. Tako je bilo i jučer. Ansambl Centotrecento iz Bologne - u kojem su na starim instrumentima svirali Fabio Tricomi, Elsabetta Benfenati i Diego Resta, a pjevali Anna Pia Capurso, Federica di Leonardo i Gloria Moretti - izveo je pjesme utemeljene na srednjovjekovnoj usmenoj predaji, koje opisuju simbole Muke Kristove, kao i glasove svjedoka.

Čudo Svetog trna, slično čudu o otapanju krvi San Gennara u Napulju, još se i danas svetkuje u Italiji, uz veliko sudjelovanje vjernika i s pobožnim pjesmama. Izvedbom rane glazbe talijanski su glazbenici dočarali su snagu i misterij vjere i na jučerašnjem koncertnom otvaranju Dvigrad festivala.

Festival se nastavlja sutra također u kanfanarskoj crkvi u 19.30 sati, kada će talijanski ansambl Anonima Frottololisti izvesti "Volgi gli ochi", Laudi e devozione popolare tra Medioevo e Umanesimo".

Dvigrad festival već godinama ima dva visoka pokroviteljstva -predsjednika Republike Hrvatske i Papinskog instituta za sakralnu glazbu iz Rima, i još uvijek je jedini festival u Hrvatskoj na kojem se mogu čuti zvukovi najranijih razdoblja, uključujući i povijesno opravdani rani barok.

Naime, u srednjovjekovnom kaštelu Dvigrad, čije je ime u nazivu festivala, grad je prestao biti gradom napuštanjem stanovnika s prestankom razdoblja ranoga baroka. Prema riječima prof. Prosolija, ovaj festival stoga Dvigradu u čast, tom srednjovjekovnom gradu-utvrdi (napuštenom 1650.) donosi i daruje publici duh glazbe proteklih stoljeća, pa i one s kraja prvog tisućljeća.

Nakon današnjeg i sutrašnjeg koncerta, festival se nastavlja idućeg tjedna, u utorak 11. kolovoza u 19.30 sati u istoj kanfanarskoj crkvi, gdje će Hrvatski sakralni trio (koji čine sopranistica Klasja Modrušan, alt Nataša Antoniazzo i orguljašica Josipa Leko, uz Antona Medena i njegove govorne interpretacije Dvegrajskih postaja križnog puta) izvesti "Pasiju opjevanu s obje strane Jadrana", "Koji čovjek ne bi plak'o", korizmene i Uskrsne pjesme. Festival će se zaključiti dvama koncertima u rujnu. Ansambl Responsorium izvest će 12. rujna u 19 sati u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Raklju "Fabulae Cantus", sonate i simfonije Francesca Uspera i njegovih suvremenika. Dan kasnije, zadnjeg festivalskog dana 13. rujna u crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru u 17 sati švicarski ansambl Lucidarium izvest će "Iter hierosolymitanum - la via per gerusalemme - Židov i kršćanin u doba križarskih ratova (1095.-1291)"

Organizatori su uvjereni da će ovi ansambli i njihova koncertna predstavljanja hrvatske i svjetske baštine, bez obzira na pandemiju Covid 19, sigurno privući vjernu publiku na prostor negdašnjeg Dvigrada, kojemu zagrebačka udruga Prosoli - Sveta glazba već 18 godina posvećuje onodobnu glazbu, kulturu, običaje i obrede kojima su preci današnjih Dvegrajca - zahvalni Bogu za život na tom svetom tlu - slavili život živeći po svom i na svom.

- Magičnost arhaičnih tonova, upečatljivost glazbeno scenskih programa, mističnost glazbene molitve, pučkih i svjetovnih napjeva, snaga same instrumentalne glazbe i riječ sama, oduzet će dah posjetiteljima, a publiku obogatiti drevnom glazbom, ističe u najavi umjetnički ravnatelj festivala prof. Alojzije Prosoli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum