CANBERRA

Znanstvenici pozivaju Australiju da poduzme mjere za zaštitu klime

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Više od 250 vodećih znanstvenika pozvalo je australsku vladu na poduzimanje hitnih mjera za zaštitu klime nakon ljeta koje su obilježili razorni požari koje su istraživanja povezala s klimatskim promjenama. 

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak znanstvenici iz nekoliko zemalja među kojima i Australije, Njemačke i SAD-a, koji se bave problematikom klime, požara i meteorologijom, pozvali su na hitno djelovanje kako bi se smanjila australska emisija stakleničkih plinova i konstruktivno surađivalo u globalnim sporazumima radi postizanja uravnotežene emisije do 2050. 

"Na mnogo načina ovo je pismo rezultat očaja znanstvenika koji su svjedočili smrtonosnoj sezoni požara", kazala je profesorica Nerilie Abram, klimatska znanstvenica s Australian National University. 

"Znanstvenici desetljećima upozoravaju političare da će klimatske promjene povećati australske rizike od požara i ta su upozorenja svejedno ignorirana", kaže ona.

 "Australija ima po glavi stanovnika gotovo najveću emisiju stakleničkih plinova na svijetu".

U pismu se prenose znanstvena istraživanja koja su pokazala razne veze klimatskih promjena i požara, uključujući raniji početak i dulje sezone požara, smanjivanje količina oborina u hladnijim mjesecima što čini tlo sušim i pogodnijim za požare te rastuće temeprature koje isušivanjem potiču širenje požara. 

Promjene u budućnosti donijet će opasnije požarne sezone s požarnim olujama i gašenje požara bit će sve teže, kažu znanstvenici upozoravajući da će toplinski valovi na kopnu i na oceanima biti sve dugotrajniji, topliji i češći. 

Profesor Jason Sharples sa sveučilišta New South Wales u Canberri koji proučava požare kaže da je ono što se sada događa "opasno i ima visoku cijenu" za samo jedan stupanj Celzija globalnog zatopljenja.

"Dok se naša klima brzo mijenja, australska politika prema klimatskim promjenama ne miče se", kaže Sharples.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom