ZAGREB

Sveučilištu u Zagrebu dodijeljeno više od 22 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu potpisalo je u okviru javnoga poziva Priprema IRI (istraživanje, razvoj i inovacije) za šest svojih infrastrukturnih projekata ugovore u ukupnoj vrijednosti većoj od 22 milijuna kuna, priopćilo je u petak Zagrebačko sveučilište.

Arhitektonski fakultet – Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora ugovorio je projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna, Fakultet strojarstva i brodogradnje – Centar za napredne materijale i prevlake projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna te za Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta u vrijednosti 4,1 milijuna kuna, Filozofski fakultet – Centar za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima projekt u vrijednosti 1,8 milijuna kuna, Građevinski fakultet – Centar za istraživanje i razvoj sigurnoga i održivoga izgrađenog okoliša u vrijednosti 4,78 milijuna kuna i Medicinski fakultet – Biomedicinsko istraživačko središte Šalata projekt vrijednosti 9,1 milijun kuna. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je i ugovorilo ukupno 10 projekata u vrijednosti 42,88 milijuna kuna, pri čemu su sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ugovorile više od pola ukupnoga iznosa, napominje Sveučilište i dodaje kako se sredstva u okviru ovoga Poziva sufinanciraju iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnoga programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.". 

Sveučilište ističe kako su dodijeljena sredstva namijenjena financiranju izradbe projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje nove istraživačko-inovacijske infrastrukture. 

Riječ je, naglašava, o nepovratnim sredstvima koja će visokim učilištima omogućiti dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata, te nabavu vrhunske opreme za laboratorije s ciljem ostvarivanja što boljih uvjeta za rad znanstvenika na visokim učilištima.

To će, ističe, u konačnici dati poticaj mladim istraživačima da nastave karijeru u Hrvatskoj. 

Financiranje infrastrukture u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija usmjereno je na povećanje učinkovitosti te znanstvene produktivnosti, izvrsnosti i kompetitivnosti hrvatskih znanstvenih organizacija, napominje Sveučilište i dodaje kako je cilj transformirati znanstvene institucije u moderne, međunarodno konkurentne institucije koje stvaraju novu znanstvenu, društvenu i gospodarsku vrijednost. 

Ugovori su potpisani 29. lipnja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater