ZAGREB

Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dan Sveučilišta u Zagrebu obilježen je u srijedu svečanom sjednicom Senata na kojoj su istaknutim članovima dodijeljene nagrade i priznanja te umjetničkim dijelom programa, nakon što su na Mirogoju položeni vijenci i odana počast preminulim profesorima i studentima toga Sveučilišta.

Sudionici svečanosti naglasili su da je Sveučilište u Zagrebu (SuZ) najstarije i najveće sveučilište u Hrvatskoj te da je njegov doprinos razvoju znanosti, gospodarskog razvoja kao i kulturnog identiteta nemjerljiv.

Rektor Damir Boras kazao je da je Sveučilište ne samo najveće i najvažnije sveučilište u Hrvatskoj i potpora drugim sveučilištima, nego ima i jasnu strategiju svojega razvoja sa željom da bude i važno sveučilište u okružju Hrvatske i u Europi kao cjelini.

Na svim godinama studija od 34 sastavnice trenutno ima više od 70.000, što je gotovo 50 posto svih studenata koji pohađaju javna sveučilišta u Republici Hrvatskoj.

"Od uspostave poslijediplomskih specijalističkih studija na našem Sveučilištu na njih je upisano preko 12.500 studenata. Osim toga u 2014., više od 70 posto doktoranata upisanih na doktorskim studijima u Hrvatskoj pripada upravo našem Sveučilištu pa je samo od rujna 2014. godine promovirano čak 915 novih doktora znanosti i umjetnosti", kazao je.

Priznao je da izdvajanja za znanost u Hrvatskoj postupno rastu, od 0.86 posto BDP-a 2017. na 1.11 posto u 2019/2020, ali da je to još uvijek nedovoljno.

Milanović: Povećati financijska sredstva za znanost

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je da se studenti SuZ-a nisu nikada trebali osjećati inferiornima u odnosu na sveučilišta i Europi, ali je dodao da se to neće moći dugo očekivati ako se ozbiljno ne povećaju financijska sredstva za znanost.

Na kraju se sve svodi na novac i ne treba više očekivati značajan doprinos Sveučilišta društvu s toliko novca, kazao je Milanović primijetivši kako rektor Boras nije dovoljno istakano to pitanje.

Sveučilište u Zagrebu ima proračun od oko 300 milijuna eura, od čega oko 200 milijuna od države, što je upola manje od sveučilišta u Nizozemskoj, ako se uzme u obzir realna kupovna moć. Sveučilište bi trebalo imat barem dvostruko veći proračun nego što ga ima, zauzeo se Milanović.

Reiner zabrinut za mentalno zdravlje studenata zbog pandemije

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner izrazio je zabrinutost za mentalno zdravlje studenata zbog posljedica pandemije i naglasio važnost drugačijeg pristupa tim problemima. On je pozvao studente da ostanu u Hrvatskoj nakon studiranja i razvijaju svoju zemlju.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da je SuZ važno za cijelu Hrvatsku i da će Vlada znanosti pružiti veće mogućnosti.

Istaknuo je da SuZ čekaju brojni izazovi poput internacionalizacije svojih potencijala i integracije u europski sveučilišni prostor, kako bi pribavilo veći napredak društvu, te harmoniziralo svoje djelovanje s društvom u cjelini.

Također, upozorio je na poteškoće stalnog opadanja broja studenata na SuZ.

Vlada u strategijama i planovima razvoja ističe razvoj znanosti kao svoj prioritet, kazao je Fuchs i podsjetio je da 2,5 milijarde kuna namijenjeno za obnovu građevna koje su stradale od potresa.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zahvalio je SuZ-u na velikoj pomoći razvoj kulture i identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini i Sveučilištu u Mostaru, jedinom javnom sveučilištu u BiH koje obrazuje na hrvatskom jeziku.

Predsjednica Rektorskoga zbora i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija istaknula je zasluge SuZ za osnutak svih drugih sveučilišta u Hrvatskoj. Naglasila je važnost vladavine zasluga među istraživačima te opasnost od njihova narušavanja, koje je prisutno među istraživačima, a koje potiče neakademsko ponašanje.

Rektor Boras dodijelio je 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima SuZ-a, nagrade „Fran Bošnjaković“, „Andrija Mohorovičić“, „Andrija Štampar“ i Ars summa universitatis za godinu 2021. te zlatnu počasnu medalju SuZ-a.

Kardinal Josip Bozanić i nadbiskup metropolit Zagrebačke nadbiskupije dobio je zlatnu počasnu medalju Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos u promicanju teoloških znanosti i afirmaciji hrvatskoga identiteta i hrvatske kulturne baštine na Sveučilištu u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater