WASHINGTON

SAD: zbog pandemije se rodilo manje djece

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iako su Amerikanci tijekom pandemije koronavirusa provodili više vremena u vlastitim domovima, manje je novorođenih beba, pokazala je studija instituta Brookings.

Gotovo punih deset godina svake se godine rađa sve manje Amerikanaca, a u 2019. toliko mali broj novorođenčadi nije zabilježen proteklih 35 godina.

Prema istraživanju instituta konačni brojevi za 2020. bit će još i manji.

Službeni podaci za 2020. bit će objavljeni za nekoliko mjeseci, no američka televizija CBS iz dostupnih podataka iz 32 savezne države objavila je da je u 2020. rođeno 95 000 djece manje nego godinu prije što predstavlja pad od 4 posto.

Institut očekuje da će se u 2021. roditi 300 000 manje beba i to se pripisuje turbulentnom tržištu rada u kojemu su neproporcionalno pogođene žene.

Prošle je godine radilo više žena nego muškaraca, no među novonezaposlenima žene su bile u većem broju.

Mjere ograničenja poput zatvorenih škola i vrtića nametnule su ženama nove probleme zbog čega su mnogi parovi odgodili planove o potomstvu.

Istraživanje je pokazalo da parovi rjeđe imaju spolne odnose i sada žele manje djece nego prije zbog utjecaja pandemije, prema institutu Guttmacher.

"Kad je tržište rada slabo, padaju stope rađanja, kad se tržište poboljša, rastu stope rađanja", napisali su autori studije s instituta Brookings Melissa Kearney i Philip Levine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini