ZAGREB

Presuda: Ramljak protuzakonito smijenjena s mjesta ravnateljice IRB-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravomoćna presuda u korist Danice Ramljak potvrdila je da je u travnju 2012. protuzakonito smijenjena s mjesta ravnateljice Instituta Ruđer Bošković (IRB), priopćila je u petak Ramljak.

"Nedavnom pravomoćnom presudom u moju korist nakon sedam godina konačno sam dokazala da sam u travnju 2012. godine protuzakonito smijenjena s mjesta ravnateljice IRB-a. Neposredno prije moje smjene tadašnji ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović uz pomoć državnog tajnika Saše Zelenike instalirao je sebi bliske članove Upravnog vijeća koji su prvo tražili moju ostavku, a kad sam to odbila dati onda su za par dana montirali proces kao podlogu za smjenu. Sud je sad pravomoćnom presudom konačno dokazao da je moja smjena bila nezakonita i utemeljena na nedopuštenim radnjama", ističe Ramljak u priopćenju.

Ramljak navodi da je nakon smjene podignula tužbe za klevete na Kaznenom sudu u Zagrebu protiv člana tadašnjeg Upravnog vijeća akademika Vlatka Silobrčića i bivšeg ravnatelja IRB-a i današnjeg državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičića. "Obje je tužbe dobila sam u svoju korist jer su mi se obojica navedenih na sudu ispričali za klevete na moj račun te sam njihove isprike i prihvatila", dodaje.

Podsjećajući da je IRB stožerna hrvatska znanstvena institucija s oko 900 zaposlenika, Ramljak ističe da u toj ustanovi "preko članova Upravnog vijeća, koji su veoma često politički poltroni koji ponekad nemaju nikakvog vlastitog iskustva u vođenju institucija, ministri znanosti i obrazovanja politički smjenjuju i instaliraju ravnatelje".

Odgovorni članovi upravnih vijeća, dodaje, inače štitite provedbu zakona na instituciji, a u njezinu slučaju zakoni su grubo prekršeni.

"Državni tajnik Saša Zelenika je neposredno nakon moje smjene otišao još dalje i grubo prekoračio svoje ovlasti te me protuzakonito brisao iz registra znanstvenika u Hrvatskoj, što po zakonu spada u domenu kaznenog djela prekoračenja ovlasti dužnosnika. Zelenika je sebi neutemeljeno uzeo ulogu Matičnog odbora Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske koji jedini može upisivati i brisati znanstvenike u Hrvatskoj iz registra te time grubo prekršio zakon", navodi Ramljak dodajući da je poslije vraćena u registar hrvatskih znanstvenika te da je karijeru nastavila jednako uspješno kao i prije dolaska  na institut.

Kako navodi, prije dolaska na IRB 20 godina radila je na vodećim američkim znanstvenim institucijama, a nakon odlaska s IRB-a radi kao ekspert za znanost i inovacije na projektima Svjetske banke u više zemalja i kontinenata.

Hrvatska javnost, smatra Ramljak, "mora znati da neki članovi upravnih vijeća zajedno s pojedinim ministrima grubo krše zakone, a za to u većini slučajeva prolaze nekažnjeni, dok posljedice njihovog nezakonitog postupanja plaćaju porezni obveznici".

Danica Ramljak bila je ravnateljica IRB-a od svibnja 2009. do travnja 2012. godine, kada je smijenjena. Nepravomoćna presuda Općinskoga radnog suda u Zagrebu po kojoj je nezakonito razriješena dužnosti ravnateljice donesena je u listopadu 2014. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of