ZAGREB

IRB: Otvorena jedinica za procjenu biološkoga potencijala supstanci iz mora i slatkih voda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda (BioPot) u okviru Znanstvenoga centra izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskoga mora (Centar BioProCro) svečano je otvorena u petak na Institutu Ruđera Boškovića, a financirao ju je Grad Zagreb s 980 tisuća kuna.

Tim novcem financirano je uređenje izmještenoga prostora, odnosno građevinski radovi koji se odnose na stolariju, podove, električne instalacije, vodu, sustav za grijanje i hlađenje prostora, priopćio je Ured za odnose s javnošću Instituta "Ruđer Bošković" (IRB).

Laboratorijsku jedinicu svečano su otvorili voditeljica voditeljica Centra BioProCro Rozelindra Čož-Rakovac, ravnatelj IRB-a David M. Smith i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prigodnim riječima uzvanicima su se obratili državni tajnik za znanost i strukturne fondove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Spomenka Đurić. 

IRB - centar hrvatske znanstvene izvrsnosti

Voditeljica Čož-Rakovac objasnila je kako će u novoj laboratorijskoj jedinici biti smješteno bioreaktorsko postrojenje za uzgoj mikroalgi koje imaju veliki biološki potencijal i mogućnosti primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te u energetici.

"Kada dođete u Lisinski, došli ste u hram hrvatske glazbe, kada dođete u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu došli ste u hram hrvatske knjige, a kada dođete u Institut Ruđera Boškovića stigli ste u centar hrvatske znanstvene izvrsnosti", izjavio je gradonačelnik Bandić istaknuvši da Grad Zagreb kontinuirano ulaže u znanost i inovacije.

Ravnatelj IRB-a David M. Smith zahvalio je Gradu Zagrebu što prepoznaje važnost znanstvenih istraživanja, a posebice na financijskoj pomoći kojom je realizirana gradnja novog objekta.

Objasnio je kako je lajtmotiv znanstvenih centara izvrsnosti upravo suradnja i to na svim nivoima - od suradnje između različitih znanstvenih disciplina (fizike, kemije, biologije, istraživanja mora i okoliša i računarstva), istraživačkih organizacija koje, uz IRB kao nositelja Centra, imaju veliku ulogu u istraživačkoj potpori - Sveučilište u Rijeci, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu te Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, do financijske potpore ministarstva znanosti i obrazovanja, regionalnog razvoja i fondova EU, gospodarstva, poduzetništva i obrta te Grada Zagreba.

Ravnatelj je istaknuo i važnost suradnje sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje koja ima kontrolnu ulogu u projektu.

Centar - prvi trans-disciplinarni centar za biotehnološko istraživanje Jadranskoga mora

Centar BioProCro, ukupne vrijednosti veće od 37 milijuna i 775 tisuća kuna, okuplja istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije i prvi je strukturirani (nacionalni) i organizirani pokušaj pristupa resursima hrvatskoga morskog sustava, kako bi se ubrzao i pojednostavio proces otkrivanja i vrednovanja prirodnih spojeva, biomaterijala i bioaktivnih tvari iz hrvatskoga morskog okoliša s velikim potencijalom primjene u industriji.

Financijska sredstva za projekt dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava "Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti", financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskoga fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom