NA PULSKOM SVEUČILIŠTU PREDSTAVLJEN ATRAKTIVAN STUDIJ

U HRVATSKOJ NEDOSTAJE VIŠE OD TISUĆU PROGRAMERA Upisi na studij informatike do 17. rujna

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Za redovan preddiplomski sveučilišni studij informatike ima još 60 mjesta, te još 40 mjesta za izvanredne studente * Koncem rujna i početkom listopada počinju upisi za diplomski studij

Na Fakultetu informatike u Puli sve do 17. rujna traju upisi za redovan trogodišnji preddiplomski sveučilišni studij informatike na kojem ima još 60, od ukupno stotinu mjesta, te još 40 mjesta za izvanredne studente. Koncem rujna i početkom listopada počet će upisi za diplomski studij, na kojem ima mjesta za 40 redovnih i 20 izvanrednih studenata.

Studijske programe na jučerašnjoj su konferenciji za novinare predstavili dekan ovog fakulteta i izvanredni profesor dr. sc. Giorgio Sinković, prodekan za nastavu i studente doc. dr. sc. Darko Etinger i voditelj stručne prakse dr. sc. Nikola Tanković. Iako je ovaj fakultet, na kojem studira oko 500 ljudi, utemeljen prije nešto više od godine, preddiplomski studij informatike (ranije u sklopu FET-a) izvodi se još od 2011. godine.

Sinković je kazao da je riječ o vrlo atraktivnom studiju deficitarne struke.

- Prema službenim statistikama, u Europskoj uniji nedostaje oko pola milijuna informatičara godišnje. Procjenjuje se da ih u Hrvatskoj nedostaje više od tisuću i još uvijek sele iz zemlje. Plaća dobrog programera u nas je oko dvije tisuće eura, ali tvrtke svejedno ne uspijevaju zadržati taj kadar, kazao je dekan. Pozivajući mlade da upišu studij, kazao je da na fakultetu radi kompetentan mladi nastavni kadar i iskusni mentori. Više od polovice nastavnika nije navršilo 40 godina, a oni stariji imaju velika iskustva u gospodarstvu. Najavio je poboljšanje nastavnih procesa na fakultetu kako bi se ishodovao certifikat kvalitete ISO 9001.

Prodekan Etinger naveo je da preddiplomski studij traje šest semestara, donosi 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni prvostupnik informatike. Diplomanti stječu vještine za rad u više programskih jezika (C++, Python, JavaScript, Java, R), rad s bazama podataka SQL, Postgres, MySQL i Oracle, primjenu osnovnih koncepata umjetne inteligencije i strojnog učenja (TensorFlow). Osposobljavaju se za upravljanje poslovnim procesima te dizajniranje i programiranje računalne igre, mobilne i web aplikacije. Nakon završetka preddiplomskog studija student može nastaviti diplomski studij informatike ili izaći na tržište rada gdje će mu stečene kompetencije omogućiti da se uklopi i postane punopravni član suvremenih tvrtki.

- Programi se prilagođavaju i prate jednu od najbržih stopa razvoja koju ima informatičko - komunikacijska tehnologija. Nastavnici prate sklonosti studenata te ih usmjeravaju u područja kojima su naklonjeni. Studenti nakon završetka školovanja neće imati problema sa zapošljavanjem. O tome govori i činjenica da velik dio njih pronalazi posao i prije završetka studija, istaknuo je Etinger.

        Pulski studenti uspješno odrađuju praksu u IT tvrtkama koje se rado odazivaju na poziv fakulteta. Osim toga, sudjeluju u različitim projektima, više od 120 godišnje.

- U trendu smo. Alati za izradu aplikacija su ispred onog što primjenjuju tvrtke izvan Hrvatske. Cilj nam je ne samo zadovoljiti potrebe poslodavaca, nego ih preduhitriti, rekao je Tanković te napomenuo da je pri zapošljavanju najvažniji portfolio informatičkih aplikacija koje je izradio potencijalni kandidat.

- Fakultet je uvijek cijenio suradnju s industrijom. Surađujemo s 20-ak tvrtki koje su se rado odazvale.

U praksi su sudjelovala poduzeća poput Infobipa, CMGC-a, tvrtki IN2, Penta i DHH. Rezultati su pozitivni i imamo velike planove. Naime, više od 60 posto studenata nastavlja raditi u poduzeću u kojem su izvodili praksu. Samo Infobip u idućih je nekoliko godina najavio zapošljavanje tisuću informatičara. Vodimo studente na stručne konferencije, rekao je Tanković te najavio skorašnju konferenciju na kojoj će gostovati stručnjaci iz Googlea i Bookingcoma.

- Uskoro osnivamo udrugu Istra IT land koja će okupiti tvrtke i stručnjake kako bi se olakšala razmjena informacija, realizirali projekti te kako bismo ušli i u škole i vrtiće, najavljuje Tanković. Pozvao je mlade da im se pridruže, "ne da bi ih profesori učili, već da bi zajedno radili".

- Želimo stvoriti bolju budućnost u Istri koja bi mogla postati silicon valley, optimističan je Tanković. Više informacija o ovom studiju potencijalni će studenti moći dobiti i na info-punktu koji će uskoro biti postavljen u središtu grada, najvjerojatnije na tržnici.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of