NEW YORK

Nove smjernice: Stručnjaci WHO-a savjetuju da se covid ne liječi hidroksiklorokinom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Lijek hidroksiklorokin, koji je Donald Trump svojedobno 'proglasio' revolucionarnim u suzbijanju širenja koronavirusa, ne bi se trebao koristiti u procesu liječenja covida-19 i nema značajan učinak na već zaraženim pacijentima, priopćilo je u utorak stručno vijeće Svjetske zdravstvene organizacije.

Protuupalni lijek ne bi trebalo koristiti u borbi protiv pandemije koronavirusa, stoji u novim smjernicama WHO-ova stručnog panela objavljenim u britanskome medicinskom časopisu BMJ, a "ne isplati se" istraživati ??ga ni u budućim studijama kao potencijalni lijek za covid-19.

Naša "snažna preporuka", ističu stručnjaci, utemeljena je na čvrstim dokazima proizašlima iz šest randomiziranih kontroliranih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 6000 ispitanika. Jedna grupa sudionika studija bila je izložena covidu, a druga nije, dodaju znanstvenici. 

Bivši američki predsjednik Donald Trump je, u ožujku prošle godine izjavio da bi hidroksiklorokin mogao biti revolucionaran u promjeni smjera širenja pandemije koronavirusa. Tada je kazao da ga i sam uzima, čak i nakon što je američki regulator za lijekove, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), upozorio da njegova učinkovitost i sigurnost nisu dokazane.

Stručnjaci WHO-a danas "procjenjuju da ovaj lijek ne bi baš svi ocijenili korisnim" u liječenju covida-19.

"Stručni panel smatra da ovaj lijek više ne spada u istraživačke prioritete" i da bi se "resursi trebali usmjeriti na procjenu ostalih perspektivnijih lijekova kako bi se spriječila zaraza i širenje covida-19", navode u smjernicama.

WHO u priopćenju napominje da je njihova preporuka takozvana aktualna smjernica kada su posrijedi potencijalni lijekovi za liječenje covida-19.

Naime, smjernice se ažuriraju u skladu s pojavom novih informacija i dokaza i osmišljene su da bi liječnicima i pružateljima zdravstvenih usluga omogućile pravodobne savjete o načinima koje će primjenjivati u liječenju ove respiratorne bolesti te da bi im pomogle u donošenju što boljih i korisnijih odluka za pacijente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater