PORIJEKLO NEPOZNATO

Nova meduza pronađena kraj Rovinja nije opasna za kupače jer ne peče. Može se držati u rukama bez opasnosti

| Autor: Jasna Orlić
Nova meduza

Nova meduza


Najvjerojatnije je i ova meduza odnekle došla, ali zasad ne možemo reći odakle, doznajemo od Rade Garića iz dubrovačkog instituta

Kao što smo jučer pisali nedaleko od Rovinja znanstvenici su pronašli novu vrstu meduze. Iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku priopćili su da je nova vrsta meduze pronađena tijekom boravka njihovih znanstvenika u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" te je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida, a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida.

Zatražili smo pojašnjenje znanstvenika o utjecaju te meduze na kupače, ima li žarnjake koje peku.

- Vrste roda Aurelia nisu opasne za kupače, javio nam je Rade Garić iz dubrovačkog instituta. Kao i sve meduze imaju žarne stanice, ali njihove su takvog tipa da nisu opasne za ljude. Može ih se držati u rukama bez posljedica, ističe.

Garić pojašnjava da se nova vrsta, najvjerojatnije, kao i druge vrste toga roda hrani sitnim planktonom. U sjevernom Jadranu su zasad uobičajene masovne pojave vrste Aurelia solida za koju se smatra da je vjerojatno došla u Jadran iz Indijskog oceana, dok je od ove nove vrste nađena samo jedna jedinka ženskog spola koja je bila puna ličinaka. Najvjerojatnije je i ona odnekle došla, jer bi je dosad netko najvjerojatnije već otkrio, ali zasad ne možemo reći odakle. Ne zna se kako će njeno prisustvo utjecati na sjeverni Jadran, ali je bitno da znamo da je tu, tako da možemo pratiti kako će se ponašati u budućnosti. Mi smo sekvencirali neke njene gene pomoću kojih će se genetičkim metodama moći pratiti njena prisutnost. Kolege iz Centra za istraživanje mora u Rovinju provode takva istraživanja u sklopu projekta Adri LIFE Hrvatske zaklade za znanost, voditeljice Daniela Marić Pfannkuchen, gdje uz pomoć sekvenciranja DNA iz uzoraka mora i planktona mogu pratiti prisustvo određenih vrsta, doznajemo od Rade Garića iz dubrovačkog Instituta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter