WASHINGTON

Najveće svjetske ribe ženskog su spola

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mužjaci i ženke kitopsina, morskih pasa koji se hrane filtriranjem vode, rastu različitim tempom, a ženke to čine sporije no narastu mnogo veće od muških primjeraka, prema istraživanju koje je pružilo uvid u biologiju najvećih riba na Zemlji.

Znanstvenici su objavili u srijedu da su pratili rast 54 kitopsine tijekom deset godina na području grebena Ningaloo uz zapadnu australsku obalu gdje stotine ovih sporoplivajućih ugroženih riba migrira svake godine.

Utvrđeno je da su kitopsine oba spola najbrže rasle u mladosti, oko 20 do 30 centimetara godišnje.

Sveukupno mužjaci su rasli nešto brže od ženki dosegnuvši prosječno osam metara dugo nakon što su postigli spolnu zrelost u dobi od 30 godina. Ženke su dosegnule 14 metara kad su dosegnule i spolnu zrelost s prosječno 50 godina.

Vjeruje se da kitopsine mogu doživjeti 100 do 150 godina.

Najdulji poznati primjerak kitopsine ima 18 metara.

"Kitopsine su upečatljive po tome da proizvode ogromna 'legla' do 300 odjednom. Tako ogromna tijela preduvjet su za nošenje tako brojnog potomstva u tijelu ženke", kaže morski biolog Mark Meekan s australskog Instituta za morske znanosti koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Marine Science.

Ti morski psi imaju smeđe-siva leđa i strane s bijelim točkama i bijeli trbuh.

"Naše istraživanje pruža prve dokaze da mužjaci i ženke rastu različitim tempom", kaže Meekan. "Ranije znanstvenici su se morali oslanjati na procjene rasta i dob utvrđenu na temelju kralješaka mrtvih riba koje su se nasukale na obale ili su ih ubili ribari. Uzorci su bili vrlo ograničeni i nisu pokrivali veliki raspon životinja otežavajući pokušaje stvaranja pouzdanih procjena obrazaca rasta i razvoja".

Te se ribe hrane filtriranjem vode i preplivaju velike udaljenosti kroz tropske oceane kako bi pronašle dovoljno planktona da se održe.

"Naše istraživanje ima važne implikacije za njihovo održavanje", kaže Meekan. "Ako je potrebno mnogo godina, 30 ili više, za spolno sazrijevanje tih životinja mnogo je prijetnji poput izlova i sudara s brodovima zbog kojih mogu podleći prije prilike za razmnožavanje, što čini strategiju njihova očuvanja hitnim zadatkom".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini