ZAGREB

MZO nije zaprimio zahtjev Hrvatskih studija za upis u Upisnik visokih učilišta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) nije zaprimilo službeni zahtjev za upis Fakulteta hrvatskih studija u Upisnik visokih učilišta, kao ni zahtjev za izdavanje rješenja kojim se ocjenjuje sukladnost osnivačkog akta sa zakonom, ističe se u srijedu u priopćenju MZO-a.

Ministarstvo je Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o odluci o upisu Hrvatskih studija u sudski registar. Fakultet hrvatskih studija upisan je u Sudski registar Trgovačkoga suda u Zagrebu po rješenju toga suda od 7. siječnja.

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić u utorak je u priopćenju ustvrdio da je Fakultet hrvatskih studija 19. prosinca 2019. elektroničkom poštom Ministarstvu dostavio odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu od 10. prosinca o osnivanju Fakulteta te odluku o imenovanju fakultetskih tijela, opovrgavajući tvrdnju ministrice Blaženke Divjak da Ministarstvo nije dobilo odluku Senata.

Ta je odluka, navodi MZO, "dostavljena samo u popratnoj dokumentaciji zahtjeva za povećanje plaće dekana i prodekana, odnosno zahtjev za unos njihovih novih radnih mjesta".

Zahtjev za povećanje plaće dekana i prodekana, ističu iz MZO, "ne može biti temelj za upis u Upisnik visokih učilišta, a  što bi Uprava visokog učilišta trebala napraviti u interesu studenata kojima se mora osigurati studiranje na programima koji su u skladu sa Zakonom".

Nadamo se da se ipak radi o nenamjernom administrativnom propustu, a ne o prioritetima Uprave visokog učilišta, poručuju iz MZO.

Hrvatski studiji status fakulteta dobili su odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu na sjednici 10. prosinca, na temelju Elaborata o provođenju statusne promjene sveučilišnoga odjela Hrvatskih studija kao podružnice Sveučilišta u Zagrebu u status ustanove u sastavu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Fakultet hrvatskih studija.

Rektor Damir Boras na temelju suglasnosti Senata imenovao je dekana Pavu Barišića i 34 člana Fakultetskoga vijeća.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini