DARMSTADT

Merckova tableta protiv covida-19 smanjuje rizik od smrti za 50 posto

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Eksperimentalni oralni lijek kompanije Merck & Co Inc protiv covida-19, molnupiravir, za oko 50 posto smanjuje šanse od hospitalizacije ili smrti kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi, prema privremenim rezultatima kliničkih testiranja koja su objavljena u petak. 

Merck i partner Ridgeback Biotherapeutics planiraju od SAD-a tražiti hitno odobrenje lijeka, a poslije i regulatornim agencijama diljem svijeta. 

"Ovo će promijeniti način borbe s covidom-19", rekao je Robert Davis, izvršni direktor Mercka.

Ako se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi grešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv covida-19.

Rivali među kojima su Pfizer i švicarska farmaceutska kompanija Roche utrkuju se u razvoju antivirusne tablete. Dosad su samo kokteli s antitijelima, koji se daju intravenozno, odobreni za liječenje nehospitaliziranih zaraženih pacijenata.

Znanstvenici su pozdravili potencijalni novi lijek za sprječavanje težih oblika covida-19, koji je dosad diljem svijeta usmrtio gotovo pet milijuna ljudi.

"Dostupnost učinkovitog oralnog antivirusnog lijeka bez nuspojava bit će osobito korisna kao dodatak cijepljenju i smanjenju hospitalizacija", rekla je Penny Ward, profesorica farmaceutske medicine na londonskom King's Collegeu. 

Merck očekuje da će do kraja 2021. proizvesti deset milijuna pakiranja lijeka i da će više doza biti dostupno sljedeće godine. 

Tvrtka ima ugovor s američkom vladom za 1.7 milijuna kutija molnupiravira po cijeni od 700 dolara po kutiji.

U Mercku nisu mogli procijeniti koliko će američkoj Agenciji za hranu i lijekove biti potrebno da procijeni lijek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini