DUBROVNIK

Interuniverzitetski centar Dubrovnik proslavlja pola stoljeća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna konferencija "Poticanje uključive internacionalizacije - uloga i odgovornost znanosti u suočavanju s globalnim izazovima" otvorena je u četvrtak u Dubrovniku povodom proslave 50 godina osnutka Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (IUC).

Tema konferencije vezana je za povijest i misiju IUC-a, ali i aktualna zbivanja na koja akademska zajednica nastoji dati odgovore.

Predsjednik Vijeća IUC-a Sigmund Grønmo podsjetio je kako je IUC, koji okuplja različita sveučilišta s raznih strana svijeta, osnovan 1972. kako bi gradio mostove između istoka i zapada tijekom Hladnog rata.

„Danas smo više usmjereni na globalne izazove našeg vremena, kao što su ljudska prava, zdravlje i klimatske promjene. Za studente i znanstvenike iz cijelog svijeta godišnje organiziramo konferencije i skupove. U 50 godina IUC je ugostio njih više od 83.000, čime smo stvorili razumijevanje među kulturama, zemljama i akademskim područjima, ali i brojna prijateljstva“, rekao je Grønmo.

Dodao je kako je u središtu konferencije potreba i mogućnost razvoja međunarodne suradnje brojnih sveučilišta i akademskih institucija.

„To je u ovim vremenima nužno, nakon pandemije i zatvaranja, kada smo se oslanjali samo na digitalnu komunikaciju. Dobro je danas se sastati i još više raditi na suradnji“, naglasio je Grønmo.

Rodonačelnik IUC-a Ivan Supek

Generalni direktor IUC-a Krunoslav Pisk prisjetio se rodonačelnika IUC-a Ivana Supeka, koji je ostvario ideju o posebnom znanstvenom središtu koje bi okupljalo znanstvenike iz svih krajeva svijeta u živoj interakciji kroz doktorske tečajeve.

„Sudionici dolaze iz različitih podneblja i s različitim iskustvom. Ključ je u komunikaciji, zajedništvu i druženju pod istim krovom, a to je suštinska vrijednost obrazovnog procesa. Zato je IUC opstao 50 godina. Uz to, važno je da je IUC autonoman s akademskom slobodom u smišljanju programa. To i dalje ima veliku perspektivu“, rekao je Pisk.

Konferencija je počela javnim predavanjem profesorice prava i donedavne sutkinje i potpredsjednice Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Ksenije Turković na temu promicanja digniteta i poštivanja vladavine prava kroz obrazovanje i znanost.

U petak slijede plenarna izlaganja o temi bio-medicinske i društvene perspektive pandemije, podučavanja u međunarodnom okruženju, akademskih sloboda te uloge sveučilišta u organiziranju uključive međunarodne suradnje. Također su organizirane i paralelne sesije na teme sigurnosti i uključivih praksi u obrazovanju.

U sklopu obljetničkog programa se 1. listopada organizira i 17. Vijeće Interuniverzitetskog centra na kojemu sudjeluju predstavnici članica IUC-a koji će odrediti nove smjernice razvoja akademskih programa IUC-a i izabrati nova upravna tijela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini