INVAZIVNA VRSTA

Hrvatski znanstvenici otkrili: ZBOG REBRAŠA NEMA INĆUNA

| Autor: Glas Istre
Inćuni (Foto arhiv Glasa Istre)

Inćuni (Foto arhiv Glasa Istre)


Hrvatski znanstvenici istražili su utjecaj invanzivnog rebraša (Mnemiopsis leidyi) na jadranske inćune. Kako piše Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita na svom facebook profilu, pojava rebraša u našem moru prvi put je zabilježena 2005. godine. Najvjerojatnije je došao balastnim vodama s brodova. Od tad se prilagodio na naše podneblje, pa se ljeti često u površinskim vodama sjevernog Jadrana viđaju guste skupine ovih planktonskih želatinoznih životinja.

Činjenica da se isti rebraš ranije pojavio u Crnom moru gdje je 80-ih godina povezivan s problemima u lokalnom ribarstvu inćuna, ujedno i iznimno važnog ekonomskog resursa Hrvatske, nametnula je pitanje može li se sličan scenarij dogoditi i u Jadranu.

U posebnom izdanju časopisa Mediterranean marine science, udružene snage hrvatskih znanstvenika iz IRB Centar za istraživanje mora Rovinj, Sveučilište u Dubrovniku, znanstvenika iz IRB Centar za istraživanje mora Rovinj, Sveučilište u Dubrovniku, PMF Geološki odsjek iz Zagreba, Sveučilište Jurja Dobrile Pula i Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, u znanstvenom radu objavile su rezultate praćenja pojavnosti i distribucije ovih dviju vrsta u razdoblju od 2016. do 2019. godine.

Zapaženo je da je na području i u vremenu eksplozije populacije rebraša, brojnost inćuna značajno manja nego ranijih godina.

"To je pripisano kompeticiji za resurse. Naime, do pojave ovog invazivnog organizma, naselja sićušnog životinjskog planktona sjevernog Jadrana tradicionalno su bila izvor hrane inćunima. Novonastalo suparništvo najvjerojatnije je natjeralo gladne ribe na selidbu. Dodatno zapažanje koje ide u korist ovoj pretpostavci je da u želucima jadranskih M. leidyi, za razliku od onih crnomorskih, nije pronađen trag ličinki i jaja inćuna, zbog čega se da zaključiti da utjecaj koji ovaj rebraš potencijalno ima, nije direktan.

Međutim, i dalje treba biti na oprezu. Kako bi bolje razumjeli kako se ove promjene odražavaju na ukupni stok inćuna, važne gospodarske vrste, ali i na ekosustav Jadranskog mora, važno je da znanstvenici nastave pratiti utjecaj ove i drugih invazivnih vrsta na Jadransko more," piše na stranici splitskog Instituta.Rebraši

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini