ŽENEVA

WHO svrstao demenciju među deset najsmrtonosnijih bolesti u svijetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Alzheimerova bolest i ostali oblici demencije prošle su godine prvi put uvrštene među deset vodećih uzroka smrti u svijetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Vodeći uzrok smrti u svijetu u 2019. godini bile su bolesti srca (16 posto svih smrti ili 8,9 milijuna ljudi), zatim moždani udari (11 posto) i kronične opstruktivne bolesti pluća (šest posto).

Na četvrtom su mjestu infekcije donjih dišnih puteva, najčešći zarazni uzrok smrti u svijetu (2,6 milijuna), a na petom neonatalna stanja (dva milijuna).

No WHO napominje da je smrt novorođenčadi kategorija u kojoj je u proteklih dvadeset godina uočeno jedno od najvećih smanjenja u apsolutnim brojkama.

Istodobno raste broj umrlih od raka pluća, bronha i dušnika (respiratorne vrste raka) i globalno su šesti uzrok smrti s 1,8 milijuna umrlih od posljedica tih bolesti. 

Na sedmom je mjestu demencija, treći uzrok smrti u Europi i Americi, a dijareja, dijabetes (po 1,5 milijun) i bolesti bubrega (1,3 milijuna) zaokružuju prvih deset. 

Poput demencije, i dijabetes je prvi put na listi. 

Na popisu za godinu 2020. pojavit će se još jedna nova bolest - covid-19. Ovogodišnja pandemija već je odnijela više od milijun i pol života. 

Očekivani životni vijek u 2019. iznosio je 73 godine, šest više nego na početku ovog stoljeća. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater