ISTRAŽIVANJE

FFP2 maske pružaju vrlo visok stupanj zaštite od koronavirusa

| Autor: HINA
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


FFP2 maske pružaju vrlo visok stupanj zaštite od zaraze, pod uvjetom da se pravilno nose, proizlazi iz studije Instituta Max Planck u Goettingenu, objavljene u subotu.

"Ako se jedna zaražena i nezaražena osoba sretnu u zatvorenom prostoru i s malo razmaka, mogućnost prijenosa zaraze i nakon 20 minuta iznosi svega jedan promil", stoji u studiji Instituta Max Planck za dinamiku i organizaciju iz Goettingena.

Uvjet za ovako visok stupanj zaštite je pravilno postavljanje maske, što se posebice odnosi na predio na vrhu nosa, koji mora biti čvrsto priljubljen, stoji u studiji objavljenoj u američkom znanstvenom časopisu Proceedings Američke akademije znanosti (PNAS).

Kod nepravilnog položaja maske opasnost od zaraze povećava se na četiri posto.

Tijekom eksperimenata znanstvenici su isprobavali različite aspekte, poput veličine kapljica, dinamiku pri disanju, kao i različite forme zaštitne maske.

"Mogućnost zaraze u stvarnom životu je deset do sto puta manja, ali mi smo stvorili najnepovoljnije uvjete kad je u pitanju zaštita", rekao je direktor Instituta Max Planck i jedan od voditelja studije Eberhard Bodenschatz.

Suprotno tomu, susret dvije osobe koje ne nose maske, a od kojih je jedna zaražena, će vrlo vjerojatno završiti zarazom zdrave osobe.

"U tom slučaju će zdrava osoba, koja stoji na udaljenosti od tri metra od zaražene osobe i nekoliko minuta udiše zrak zaraženog, s velikom vjerojatnošću biti zaražena", rekao je Bodenschatz.

On zato smatra da je nošenje maski i dalje vrlo dobro sredstvo u sprječavanju širenja koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom