Jača marihuana

Istraživanje pokazalo: Tinejdžeri koji puše kanabis skloniji su psihičkim problemima

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Jača marihuana koja je ljudima dostupna danas znači da među tinejdžerima koji je puše postoji 11 puta veća vjerojatnost da se kod njih razviju problemi povezani s mentalnim zdravljem u odnosu na one koji je ne koriste, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu Psychological Medicine.

"Povezanost između kanabisa i psihotičnih poremećaja mogla bi biti i jača nego što pokazuju prethodna istraživanja, koja su se uglavnom temeljila na starijim podacima kada je kanabis bio manje učinkovit nego danas", rekli su istraživači, upozorivši da su tinejdžeri osobito osjetljivi na djelovanje kanabisa.

Znanstvenici su pregledali ranije medicinske podatke sa Sveučilišta u Torontu, Centra za ovisnosti i mentalno zdravlje i ICES-a, ranije poznatog kao Institut za kliničku evaluacijsku znanost.

Riječ je o podacima o 11.000 tinejdžera iz Ontarija, pri čemu su u obzir uzeti i podaci o njihovim hospitalizacijama, pozivima upućenim hitnim službama i informacije o ambulantnim posjetama liječnika mladim pacijentima. 

Kažu da je njihovo istraživanje prvo koje ukazuje na "povezanost korištenja kanabisa u tinejdžerskoj dobi i naknadnih dijagnoza psihotičnih poremećaja".

"Otkrili smo vrlo snažnu povezanost između korištenja kanabisa i rizika od razvoja psihotičnih poremećaja u adolescenciji. Iznenadili smo se jer nismo otkrili dokaze o takvoj povezanosti među ljudima u mlađoj odrasloj dobi", rekao je jedan od sudionika istraživanja André McDonald.

Znanstvenici pretpostavljaju da mozak tinejdžera u razvoju u današnje doba puno lošije reagira na 'jointove' koji su znatno jači u usporedbi s onima otprije nekoliko desetljeća.

"Prosječna jačina tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne komponente kanabisa porasla je s otprilike 1 posto u 1980. na 20 posto u 2018.", rekli su istraživači.  

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater