veliko otkriće

Liječenje hepatitisa B i C može spriječiti širenje raka krvi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Izvanredan oporavak pacijenta od uobičajenog raka krvi multiplog mijeloma prije nekoliko godina privukao je pozornost istraživača koji su bili zapanjeni činjenicom da je pacijent liječen od potpuno druge bolesti.

Zanimanje za potencijalnu vezu dovelo je španjolski i francuski tim do otkrića da su virus hepatitisa B (HBV) i virus hepatitisa C (HCV) povezani s razvojem multiplog mijeloma i ranijim nekanceroznim stadijima poznatim kao monoklonske gamapatije, piše Science Alert.

Njihova nedavna studija potvrđuje da bi rano otkrivanje hepatitisa B i C moglo pomoći liječnicima da spriječe progresiju monoklonalnih gamopatija kod raka liječenjem ovih virusnih infekcija. 

"Pokazali smo da antivirusna terapija poboljšava preživljavanje HBV-pozitivnih pacijenata s multiplim mijelomom", pišu biomedicinska znanstvenica Alba Rodríguez-García iz Jedinice za klinička istraživanja hematoloških malignih bolesti u Španjolskoj i njezini kolege u svom objavljenom članku.

"Naša studija također potvrđuje da antivirusno liječenje poboljšava ishod multiplog mijeloma za pacijente zaražene HCV-om."

Multipli mijelom je rak koji se razvija u koštanoj srži iz abnormalnih plazma stanica – vrste bijelih krvnih stanica koje normalno stvaraju antitijela za borbu protiv infekcija. Bolest karakterizira pojava višestrukih tumora.

Abnormalne plazma stanice proliferiraju i stvaraju previše jednog protutijela. Nazvano proteinom mijeloma, ovo se protutijelo može koristiti kao biomarker koji ukazuje na prisutnost raka ili sličnog stanja. Prije multiplog mijeloma postoje raniji stadiji koji se nazivaju monoklonska gamopatija neodređenog značaja (MGUS) i tinjajući mijelom (SMM).

Istraživanja i liječenje multiplog mijeloma su napredovali, ali se bolest još uvijek smatra neizlječivom.

Neke su studije povezale kroničnu izloženost određenim tvarima (na primjer virusnim nusproduktima) s MGUS-om i multiplim mijelomom. Kronična limfocitna leukemija i limfom – dvije bolesti koje uključuju receptore koji su potrebni za prepoznavanje protutijela – također se povezuju s dugotrajnim infekcijama.

Istraživači su također pronašli veze između multiplog mijeloma i infekcija drugim virusima poput HIV-a ili Epstein-Barr virusa. Otkrivanje onoga što pacijentova antitijela pokušavaju napasti može pomoći u kontroli bolesti.

Ista je skupina 2022. objavila studiju koja je uključivala devet pacijenata s hepatitisom C s monoklonskom gamapatijom. Oni koji su bili liječeni antivirusnim lijekovima pokazali su veće poboljšanje kod multiplog mijeloma ili monoklonalne gamapatije u usporedbi s onima koji nisu. Još jedna stvar koja ohrabruje – antivirusni lijekovi doveli su jednog od tih pacijenata s multiplim mijelomom u dugotrajnu potpunu remisiju, navodno najmanje četiri godine u to vrijeme.

Nova studija Rodríguez-Garcíe i njezinog tima uključila je 45 pacijenata s monoklonskom gamopatijom i hepatitisom B. U 36,7 posto slučajeva u kojima su uspjeli otkriti vrstu prekomjernih antitijela koja se proizvode, ona je specifično ciljala na HBV, što sugerira da je njihovu gamopatiju pokrenuo HBV. Nakon primanja antivirusnog liječenja, kod dva od tih pacijenata gamopatija nije napredovala.

Zatim su promatrali veću skupinu od preko 2500 pacijenata s multiplim mijelomom s hepatitisom B ili C. U obje skupine otkrili su da oni koji su primali antivirusno liječenje imaju veće šanse za preživljavanje.

"Ova studija pokazuje važnost antivirusnog liječenja za pacijente s klonalnim gamopatijama uzrokovanim HBV-om ili HCV-om, uključujući multipli mijelom", zaključuju autori.

"Antivirusnu terapiju treba propisati što je ranije moguće u razvoju klonalnih gamopatija povezanih s HBV-om ili HCV-om, idealno u fazi MGUS-a."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum