ZAGREB

IRB predstavio instrument za analizu proteina vrijedan 330 tisuća eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zavod za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković predstavio je u utorak u sklopu projekta "Qua/Qua Protein" spektrometar masa visoke rezolucije, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula, priopćeno je s IRB-a.

Predstavljanje instrumenta vrijednog 331.641,11 eura održano je u sklopu projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“, a projekt provodi Laboratorij za bioanalitiku Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o.

Kako se navodi u priopćenju, riječ je o spektrometru masa koji uz originalna kemijska i softverska rješenja može nepogrešivo odrediti amino kiselinske sekvence proteina i peptida važnih u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl. te nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Izvanredni profesor i voditelj projekta Mario Cindrić objasnio je da će instrument omogućiti snimanje velikih molekula (peptida), ali i onih malih (amino kiselina). "Osim navedenih svojstava instrument sve svoje podatke izvozi u originalni softver koji će u konačnici omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoju primjernu u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici te prehrambenoj industriji", dodao je.

Cilj projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ je doprinijeti unaprjeđenju industrije i zdravstva znatnim kraćenjem velikog broja kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina tako što se nudi rješenje identifikacije i kvantifikacije proteina u jednoj analizi.

Ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater