NEKOLIKO SAVJETA

POBOLJŠAJTE KONDICIJU HODANJEM. Šetajte s prijateljima, oni vam mogu pomoći da lakše ustrajete u svom cilju

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto:Pixabay)

Ilustracija (Foto:Pixabay)


Mnogi zaljubljenici u fitnes svoju kondiciju održavaju i poboljšavaju hodanjem, a sve više ta se jednostavna aktivnost koristi i u borbi protiv kilograma. Naime, uz kontroliranu prehranu i pažljivi unos kalorija, hodanje može pomoći u smanjivanju broja na vagi, prenosi Večernji list. 

Nutricionistkinja i savjetnica portala Women's Day Stefani Sassos ispričala je da se do nedavno i sama borila s nekoliko kilograma viška, u čemu joj je posebno pomoglo svakodnevno hodanje, pa za sve koji hodaju da smršave ima nekoliko savjeta:

- Provjeravajte prognozu, jer ne želite da vas na pola puta uhvati oluja, pa učite na mojim pogreškama, kaže Sassos. – Ja s hodanjem počinjem oko 17 sati, ali uvijek pratim prognozu, pa po potrebi šetnju prebacim na vrijeme ručka – kaže Sassos.

- Hidratizirajte se,jer ako krećete u dulju šetnju, pripazite na hidrataciju: 30 do 60 minuta prije izlaska u šetnju popijte dvije čaše vode, a kad se vratite, još jednu da rehidrirate tijelo. Uz to, izbjegavajte slatke gazirane sokove ili pića s elektrolitima jer je, ako hodate umjerenim intenzitetom, voda sasvim dovoljna.

- Nabavite pravu opremu, bacite stare japanke i hodajte u dobrim tenisicama; to će vam pomoći za bolje držanje i smanjiti šanse za ozljede. Osim toga, odgovarajuće tenisice mogu poboljšati korak i učiniti hodanje na veće udaljenosti ugodnijim.

- Usredotočite se na formu, jer samo hodanje ne zahtijeva nikakvu vještinu, ali određeni položaji tijela mogu olakšati šetnju. Bradu držite podignutu, ramena i leđa uspravno, uz koračanje pokušajte razmišljati i o tome da uvlačite stražnjicu, za što ćete se morati osloniti na pete i ''zakotrljati se'' prema naprijed kako bi se odgurivali nožnim prstima.

- Ubrzajte tempo. Hodanje u intervalima izvrstan je način za sagorijevanje viška kalorija, a šetnju ćete učiniti zanimljivijom. Postoje tri različite vrste hoda: šetnja (slično gledanju izloga, težine tri do četiri na skali od deset), brza šetnja (težine četiri do pet) i šetnja uz snagu (težine pet do šest).

- Zagrijte se u šetnji, a zatim ciljajte na brzi tempo kako biste ubrzali puls. Kad dosegnete šetnju uz snagu, pratite koliko dugo možete tako hodati, pa sa svakim izlaskom to vrijeme povećavajte nekoliko sekundi... Postavite si cilj Koliko daleko možete doći za 30 minuta ili za sat? Kako biste optimizirali svoj hod, pokušajte ciljati na dva i pol kilometra u 30 minuta, odnosno na pet u sat vremena, što je jako brzo.

- Hodajte uzbrdo, a ako ste u zatvorenom, pokretna traka ili bicikl omogućiti će vam mijenjanje nagiba, što može poboljšati sagorijevanje kalorija, a ako ste vani, potražite brdovito područje: istraživanja kažu da povećanje nagiba može pojačati intenzitet vježbanja, a istodobno smanjiti otpor nogu i zglobova.

- Šetajte s prijateljima, oni vam mogu pomoći da lakše ustrajete u svom cilju; pronađite nekog tko ima vremena i volje za zajedničku šetnju nekoliko puta tjedno kako bi vas to dodatno motiviralo, savjetuje nutricionistkinja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter