NAJNOVIJEVJEČNA PITANJA

Jesu li jaja zdrava ili nezdrava i koliko ih dnevno smijemo jesti? EVO ODGOVORA

| Autor: Glas Istre

Do nedavno su se jaja smatrala nezdravom hranom zbog visokog kolesterola i većeg rizika od srčanih bolesti, piše RTL

Činjenica da žumanjak jaja sadrži visoku razinu kolesterola bio je glavni uzrok problema i toga što su se jaja proglašavala nezdravima. Smatralo se da konzumiranje kolesterola značajno podiže razinu kolesterola u tijelu, što može povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanje je, međutim, pokazalo da jaja ne povećavaju rizike za bolesti srca, prenosi Medical News Today.

Kolesterol je masna tvar koja je neophodna za funkcioniranje organizma, količina u tijelu ne ovisi samo u unosu putem hrane nego i tome koliko ga tijelo proizvodi. Oko 80 posto kolesterola se stvara u jetri, a oko 20 posto unosi se hranom. Znanstvenici sada razumiju da kolesterol unesen hranom ima mali utjecaj na razinu kolesterola u tijelu.

Način na koji se kolesterol prenosi u tijelu određuje kakav utjecaj će imati. Postoji LDL i HDL kolesterol koji je odgovoran za skupljanje kolesterola koji više nije potreban u tijelu. S druge strane LDL prenosi kolesterol u područja gdje je potreban. Jako povišena razina LDL kolesterola znači da može doći do nagomilavanja kolesterola na stijenkama arterija.

Jaja sadrže relativno visoku razinu kolesterola, ali nemaju veliki utjecaj na njegovu razinu u tijelu. Visoki su izvor proteina, a sadrže minerale i vitamine - vitamin A, vitamin B i B12, vitamin D, folate i jod.

Jaja su ukusna i lako ih je uključiti u uravnoteženu prehranu. Najbolji način za konzumiranje jaja je kuhanje i poširanje bez soli. Jaja koja su obogaćena omega-3 masnim kiselinama i dobivena na farmama slobodnog uzgoja su najzdravija.

Konzumiranje između jednog i tri jaja na dan može imati nekoliko zdravstvenih dobrobiti, ali to ovisi od osobe do osobe. Kod ove količine ljudi mogu očekivati minimalan utjecaj na razinu kolesterola. Istraživači nisu sigurni postoji li gornja razina koliko čovjek može pojesti jaja dnevno, kažu da je potrebno više dodatnih istraživanja. Važno je naglasiti da ako osoba nema zdravstvenih poteškoća može jesti jaja u umjerenim količinama.

Velika istraživanja pokazala su da konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih bolesti. Osim toga, ako nema posebnog upozorenja od liječnika osoba ne treba izbjegavati jaja. Također, trovanja hranom sve su manja kako se podižu standardi sigurnosti, piše RTL.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam