Ilustracija (foto Pixabay)
Donosimo vam jelovnik koji osigurava 1600 kalorija. Pridržavaš li se jesenske dijete, mršavjet ćeš zdravo, jesti sezonski i pritom uživati u hrani. Stoga ti savjetujemo da ove jeseni mršaviš uz papriku, bundevu, brokulu, patlidžane, šipak, kelj, kupus i druge jesenske namirnice.
Jesti zdravo, raznoliko i jeftino i pri tome još mršavjeti mnogima se čini nemogućom misijom. No, upotrebom jesenskih namirnica koje su sada u sezoni taj je cilj itekako ostvariv. Dijeta koja se temelji na sezonskim namirnicama osigurava hranu na vrhuncu svoje nutritivne vrijednosti, osobito ako je iz lokalnog uzgoja, prenosi 24sata.
Samim time hrana ne prolazi dugotrajan proces transporta i skladištenja koji negativno utječu na nutritivni sastav. Također, sezonska hrana je i jeftinija pa samim time i povoljnija za novčanik. Najlakši način za uštedu prilikom kupnje namirnica je izbjegavanje procesiranih, industrijskih gotovih proizvoda.
1. dan
Doručak
- Kriška kukuruznog kruha
- Posni sir, 60 g
- Svježa paprika
Međuobrok
Ručak
- Jesenska juha od bundeve, 1 tanjur
- 2 kriške tostiranog kruha premazanog češnjakom
Međuobrok
Večera
- Pečena piletina, 150 g
- Brokula i cvjetača na lešo prelivena s dvije žličice maslinovog ulja, 200 g
- Grah salata, 1 zdjelica
2. dan
Doručak
- Dvopek, 3 kom
- Sirni namaz, 1 žlica
- Kuhano jaje, 2 kom
- Svježa rajčica
Međuobrok
- Orasi, 30 g
- Ručak Špageti s patlidžanom i rajčicom
- Napomena: u receptu koristiti 250 kuhanih špageta
Međuobrok
Večera
- Kukuruz u klipu (kuhan ili pečen), 2 kom
- Mlijeko light, 1 šalica
3. dan
Doručak
- Muesli, 40 g
- Jogurt, 1 šalica
- Banana, ½ kom
- Med, 1 čajna žličica
Međuobrok
Ručak
- Bukovače, pripremljene na grill tavi, 250 g
- Pire krumpir, 150 g
- Kupus salata, 1 zdjelica
Međuobrok
Večera
- Varivo grah kupus, 1 tanjur
- Kruh sa sjemenkama, 1 kriška
4. dan
Doručak
- Sendvič: Integralno pecivo, 80 g
- Mliječni namaz, 2 žlice
- Pureća šunka, 3 kriške
- Svježa paprika
Međuobrok
Ručak
- Popečci od kelja, poriluka i soje, 2 kom
- Integralna riža s graškom: 70 g sirove riže, 80 g graška Međuobrok
- Jabuka, 1 kom
Večera
- Pastrva pečena u pećnici, cca 250 g
- Krumpir salata, 100 g
5. dan
- Doručak Bučnica, 100 g
- Jogurt, 1 šalica
Međuobrok
Ručak
Sendvič:
- Integralno pecivo, 80 g
- Tuna iz konzerve (ocijediti ulje), 80 g
- Zelena salata, nekoliko listova
Međuobrok
Večera
- Omlet s paprikama: 2 jaja, 250 g paprika
- Integralni kruh sa sjemenkama, 1 kriška
- Mrkva na salatu, 1 zdjelica
6. dan
Doručak
- Integralni kruh sa sjemenkama, 1 kriška
- Margarin ili maslac, 1 čajna žličica
- Marmelada od voća po želji, 1 žlica
- Prirodni voćni sok, 1 čaša
Međuobrok
Ručak
- Pirjana teletina, 100 g
- Salata od slanutka i sezama
Međuobrok
Večera
- Gljive, tikvice, patlidžani, paprika i rajčica s grill-tave s ekstra djevičanskim maslinovim uljem (1 žlica), 200 g
- Posni sir, 100 g
- Integralni kruh sa sjemenkama, 1 kriška
7. dan
- Doručak Integralni kruh sa sjemenkama, 1 kriška
- Namaz od patlidžana i vlasca, 1 žlica
- Prirodni voćni sok, 1 čaša
Međuobrok
Ručak
- Pileća juha s ukuhanom tjesteninom, 1 tanjur
- Pileća prsa pripremljena na naglo, 150 g
- Kuhani krumpir, 100 g
- Kelj na lešo, 200 g
- Ajvar, 2 žlice
Međuobrok
Večera
- Sir s vrhnjem:
- Svježi kravlji sir, 80 g
- Vrhnje, 12 % m.m., 30 g
- Po želji dodatak luka i crvene paprike
- Kriška integralnog kruha