u općini Cerovlje

Ayurvedski centar u selu Glavini, jedini takav u Istri: ČIŠĆENJE TOKSINA GLAVNI JE PREDUVJET ZDRAVLJA

Detoksikacija je vitalna komponenta svake prirodne medicine. Nagomilavanje toksina u tijelu je normalan proces, ali ukoliko se oni nagomilavaju u većim količinama dolazi do blokade prirodnih tokova u tijelu. Tijekom godina nakupljaju se toksini u tijelu i oni vode do kroničnih poremećaja, disbalansa. Svakako, današnji stil života i prehrana pomažu nakupljanju toksina, tako da je detoks neophodan većini ljudi. Sve što pijemo, jedemo, kava, cigarete, alkohol, onečišćeni zrak, sredstva za čišćenje, stres…, sve to stvara toksine, a naročito ako već organizam ne funkcionira kako treba

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Stancija Glavini

Stancija Glavini


Na stanciji Glavini, u malom istarskom selu petnaestak kilometara udaljenom od Cerovlja, općine kojoj pripada, isto toliko od Motovuna i Buzeta, ayurvedski je centar. Jedini takav u Istri. Po svom (stacionarnom) pristupu, kažu, jedinstven u Hrvatskoj, pa i u okruženju. Životni i profesionalni projekt Nebojše Rađenovića, diplomiranog inženjera šumarstva i magistra fitofarmacije iz Zagreba, s diplomom zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, završenim studijem za ayurvedskog konzultanta u američkoj Iowi, i praksom u jednoj ayurvedskoj bolnici u Indiji. Ayurveda je, inače, oblik alternativne medicine iz Indije.

Okruženi nepreglednim zelenim prostranstvima, Glavini su na južnim padinama Dragućske vale, "miljama" daleko od stresa urbanih košnica. U neposrednoj blizini tek su sela Krpani, Mesarići i Bijančići. Stancija obuhvaća tri objekta, glavnu kuću za goste s pet soba i isto toliko kupaonica, pomoćnu manju kuću i kameno zdanje sa saunom, relax i fitness dijelom koja se nalazi pored bazena, sveukupnog smještajnog kapaciteta od deset ležajeva.

Na ekološkom imanju od oko tri hektara površine više je od tristo stabala maslina. Posađena su i stabla smokve, trešnje, jabuke, kruške…, ima sezonskog povrća, pa i ljekovitog bilja. Prehrana se u sklopu detoksikacije temelji se na lako probavljivoj, ekološki proizvedenoj domaćoj sezonskoj hrani lokalnih proizvođača te čajevima. Glavini su na obroncima doline u slivu akumulacijskog jezera Butoniga, izvoru pitke vode za veliki dio Istre, pa je zabranjena upotreba pesticida, herbicida i ostalog štetnog tretiranja zemlje.

London i Glavini

Misao vodilja, kaže Nebojša Rađenović, bila je stanciju restaurirati u duhu stare istarske arhitekture. Sačuvane su kamene plohe i drvene grede u interijerima, kao i veliki dio restauriranog namještaja koji je prije bio u funkciji.

- Vjerujemo da smo sastavni dio prirode i imanje je dizajnirano i izvedeno po načelu što veće uštede energije s optimalnim sustavima grijanja, potrošnje vode i električne energije. Koristimo solarne panele, odnosno sunčevu energiju za zagrijavanje sanitarne tople vode i bazena, skupljamo kišnicu, a sretni smo da imamo i prirodni izvor pitke vode, reći će Nebojša i povjeriti nam da se sve nekako poklopilo 2006. godine, kada mu se rodila prva kćer.

Ayurveda

Diplomirao je šumarstvo te upisao poslijediplomski studij poslovnog managementa na Greenwich Business School u Londonu. Još je tijekom studija dobio ponudu iz tvrtke financijskih analitičara Bradbury Hamilton za volonterski, a ubrzo i stalni posao. Radio je u londonskom financijskom srcu Cityju zadužen između ostalog za mirovinski portfolio velikih tvrtki kao Tesco, Universal Pictures, Rolls Roys. Otkrivši da mu kći ima probleme s astmom i refluksom, pomoć je pronašao u Ayurvedi, te završio studij za ayurvedskog savjetnika na Maharishi University, Iowa, a specijalizaciju u AVN Hospital, Madurai, India. Zadnjih desetak godina radi kao ayurvedski savjetnik u antiage Centru Bella u Zagrebu i centru za detox u Istri. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine specijalizirao je dijetoterapiju s fitofarmacijom s temom "Sustavni pregled adaptogena tradicionalne indijske medicine - Ayurvede".

- Dosta sam putovao, desetak godina radio u Londonu i tamo upoznao suprugu, Talijanku. Po povratku u Hrvatsku mislili smo da bi nam lakše bilo živjeti u Istri, preselili smo u Rovinj i tamo proveli dvije godine. No dopala nam se unutrašnjost Istre i htjeli smo tu napraviti neku svoju priču, na jednom imanju od tri hektara, s ekološkim uzgojem maslina i ljekovitog bilja, i iz jedne ideje da živimo u prirodi i živimo s prirodom po principima Ayurvede, rodila se ideja da se bavimo prirodom i prirodnim znanostima, a samim time i jednim vidom turizma koji je drugačiji od postojećeg, prisjetit će se Nebojša svojih početaka u Glavinima u kojima je već punih četrnaest godina, a zadnjih sedam radi program Detox Istria na bazi Ayurvede. Program je, kaže, inicijalno trebao zaživjeti u Zagrebu, ali ljepota središnje Istre, dobrota lokalnih ljudi, priroda i okruženje ukazivali su da bi Glavini i Istra bilo idealno mjesto za to.

Znanost o životu

Ayurveda (ayur- život, veda- znanost), kaže ovaj ayurvedski konzultant, stara je 5.000 godina, nastala je na području sadašnje Indije. Jedinstvena je to, prirodna znanost, koja se temelji na prirodnim spoznajama, zdravlju iz prirode, prirodnim rutinama i korištenju biljaka, najviše u preventivi. Ayurveda svaku osobu promatra individualno i takav joj je prilaz u rješavanju problema, sistematičan i vjerojatno kod svakoga različit. Koristi jednostavne i za razumijevanje lake principe i idealna je za prevenciju i detoksikaciju, čišćenje organizma. Bazira se na pet prirodnih elemenata, zrak, prostor, vatra, zemlja i voda. Tih pet istaknutih stanja objašnjavaju unutrašnje i vanjske sile, čijim zgrušnjavanjem nastaju DOSHE Vata, Pitta i Kapha.

- Najveći problem današnjice je vjerojatno način života, stres, otuđenost od prirode, otuđenost od ljudi, posebno u ovoj pandemijskoj krizi gdje vi ne samo da gubite dodir s ljudima, već i sa svojim osjetilima. Pokušavamo vraćajući se prirodi vratiti taj prirodni balans tijela. Definicija zdrave osobe po Ayurvedi je pojedinac kojem su doše u balansu, probavni sustav (agni) u balansu, tjelesna tkiva i izbacivanje toksina funkcioniraju normalno (kroz znoj, stolicu, urin...), i sa zdravim mentalnim sklopom koji zrači pozitivnom energijom, nabraja Nebojša.

U ayurvedskoj terapiji glavni alat je Panchakarma, ayurvedska detoksikacija, set strogo kontroliranih, pet pravilnih procedura uljenja tijela izvana i iznutra, te čišćenja nagomilanih toksina i uspostavljanja pravilne prirodne ravnoteže organizma.

Ayurveda

Detoksikacija je vitalna komponenta svake prirodne medicine. Nagomilavanje toksina u tijelu je normalan proces, ali ukoliko se oni nagomilavaju u većim količinama dolazi do blokade prirodnih tokova u tijelu. Tijekom godina nakupljaju se toksini u tijelu i oni vode do kroničnih poremećaja, disbalansa. Svakako, današnji stil života i prehrana pomažu nakupljanju toksina, tako da je detoks neophodan većini ljudi. Sve što pijemo, jedemo, kava, cigarete, alkohol, onečišćeni zrak, sredstva za čišćenje, stres…, sve to stvara toksine, a naročito ako već organizam ne funkcionira kako treba.

Toksini u tijelu dijele se na one koji su topivi u vodi i one koji se vežu za masti. Topivi u vodi iz organizma se mogu izbaciti postom, zdravom prehranom, čajevima, tekućinom, fizičkom aktivnosti i generalno zdravim načinom života. Međutim, najčešće, problem su oni toksini koji se vežu za masti i Panchakarma je jedinstvena terapija koja cilja ove toksine. To su teški metali, pesticidi, herbicidi i vjerojatno najveći od svih, stres. Ayurvedska terapija jedina rješava te toksine, ali na staničnom nivou.

Konzumacijom zdravih masnoća u kontroliranim uvjetima kao što su ghee, sezamovo ulje, kokosovo ulje, a naravno i maslinovo ulje, toksini se apsorbiraju i izlučuju iz organizma. Te zdrave masnoće mogu biti alati za detoksikaciju organizma uz ayurvedske terapije koje se sastoje većinom od masaža preko našeg najvećeg organa, a to je koža. Tim masažama, nježnim zauljivanjem tijela, zglobova, ujedno se izbacuju toksini. U tome pomaže i specijalna ayurvedska sauna gdje je glava izvan saune. Proces traje pet, sedam ili četrnaest dana, može se uz detaljne upute raditi i u kućnoj varijanti. Naravno, postoji i priprema tijela za detoksikaciju jer je ona napor za organizam, nije za starije od 80 godina, niti za teško bolesne, a ima i nekih kontraindikacija te se savjetuje razgovor s iskusnim ayurvedskim praktičarem.

U Ayurveda Detox centru Glavini gostima omogućavaju integriranu rutinu, joga vježbe, preporuke za pojedinu sezonu, kao i osnovne principe ayurvedskog čišćenja, detoksikacije, kako bi se spriječilo nakupljanje toksina. Dobivaju sve alate kojima mogu radikalno promijeniti prehranu i zdravlje te fizičke i mentalne sposobnosti na jednostavan i prirodan način. Koriste jako puno lokalnog i sezonskog začinskog i ljekovitog bilja, te poneke pripravke iz Indije. Važno je i da je čovjek blizak lokalnim i sezonskim izvorima svježih biljaka.

Glavni cilj rada

Do početka pandemije koronavirusa u Glavinima su organizirali radionice, edukacije individualne prehrane, seminare, terapije, sada je sve to kompliciranije i moraju se prilagoditi trenutnoj situaciji. Dosta rade i preko interneta, primjenjuju individualni pristup, prakticiraju manje grupe od šest do osam ljudi. Prije koronavirusa dolazili su im gosti iz Njemačke, Švicarske, Španjolske, Norveške, Austrije, Slovenije koja im je najveće tržište, potom Srbije, Bosne i Hercegovine, ali su zadnjih godinu dana većinom prisutni domaći gosti.

- Educiramo ih kako se ponašati po povratku u svakodnevni život tako da oni od nas dobiju know-how. To je ujedno glavni cilj našeg rada. Jer u redu je ovdje biti sedam ili deset dana na terapijama, ali što onda kada dođete doma? Kako se tamo snaći u tom svijetu iz kojeg pokušavate izaći i koji vas je doveo u situaciju da mislite da vam je potrebna promjena u životu. Mi u Hrvatskoj imamo sreću jer u Zagrebu je bio jedan četverogodišnji ayurvedski studij iz kojeg su izašle dvije ili tri generacije studenata, dvadesetak ili tridesetak kvalitetnih ljudi tako da Hrvatska ima dobru bazu što se tiče Ayurvede. Imamo dobru suradnju s indijskim veleposlanstvom, znanstvenu suradnju s fakultetima u Indiji. Puno surađujemo s zemljama u okruženju, Slovenijom, Njemačkom, Švicarskom... Kolega Branko Marković koji je potekao s tog studija i ja, educirali smo i organizirali jedan centar u Oslu da funkcionira po ayurvedskim pravilima, jer i u Europi je to još uvijek u povojima. Tako da smo u tome jedni od pionira ne samo u Istri, Hrvatskoj, već i u Europi, reći će Rađenović te posebno naglasiti da jako dobro surađuju i s lokalnom zajednicom.

- Ljudi u Dragućskoj vali stvarno su velikog srca, otvoreni. Primili su nas kao da smo tu sto godina. Dobro se dobrim vraća. Konačno, to je najvažnije za zdravlje. Da misliš pozitivno i da se prema drugima ponašaš onako kako bi ti želio da se oni ponašaju prema tebi, zaključit će Nebojša Rađenović.

Detox u Indiji

Već sedam godina Nebojša Rađenović organizira i terapijsko edukacijsko putovanje u Madurai, na samome vrhu indijskog poluotoka u AVN Ayurveda centru gdje se rade terapije Panchakarme, jedinstvene prirodne tehnike za uspostavljanje prirodnog balansa, pomlađivanje, čišćenje i oporavak cijelog organizma. U "predcovid" vremenima na taj je detox u Indiju godišnje odlazilo deset do petnaest ljudi, u pravilu u siječnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum