(Foto Pexeles)
Juhe su savršen način da u prehranu unesemo puno povrća i sastojaka koji jačaju imunitet, što je posebno korisno u sezoni prehlada i gripe
Nema boljeg lijeka za kišni dan od tople zdjele omiljene juhe. Bilo da volite krem juhu od rajčice, pileću s rezancima, francusku lukovu ili juhu od gljiva, nutricionisti redovito ističu kako juhe imaju brojne dobrobiti za zdravlje, a osobito za probavu.
Juhe su savršen način da u prehranu unesemo puno povrća i sastojaka koji jačaju imunitet, što je posebno korisno u sezoni prehlada i gripe. Osim toga, zahvaljujući velikom udjelu tekućine, juhe pomažu hidraciji, koja često padne tijekom hladnijih mjeseci.
Zvuči dobro? Evo kako juha može pomoći vašim crijevima – i par trikova kako da svaku zdjelu učinite još zdravijom.
Često ni ne primjećujemo koliko hranjivih tvari unesemo samo jednom zdjelom juhe. Povrtne juhe, primjerice, bogate su vlaknima, što podržava zdravlje crijeva i redovitu probavu. Luk, češnjak i poriluk odličan su izvor prebiotika – sastojaka koji hrane dobre bakterije u crijevima.
Visok udio tekućine također olakšava probavu i sprječava nadutost, dok juhe na bazi kostiju mogu dodatno podržati crijevnu sluznicu jer sadrže aminokiseline poput glicina.
Još jedna prednost: juha je lako probavljiva, ali istovremeno zasitna – što je rijetkost među jelima. Ako imate osjetljivu probavu ili manjak nutrijenata, juha može biti pravi spas. Neke varijante, poput miso juhe ili juha s dodatkom kimchija, mogu čak osigurati i probiotike.
Primjeri „crijevno-prijateljskih“ juha uključuju leću s povrćem, pileću juhu s bijelim grahom i povrćem, klasičnu minestrone juhu ili laganu miso juhu.
(Foto Pexeles)
Namirnice poput češnjaka, luka, poriluka ili graha odličan su dodatak svakoj juhi – hrane dobre bakterije i poboljšavaju probavu.
Kimchi, kiseli kupus ili čak malo svježeg sira mogu poslužiti kao zanimljiv i zdrav dodatak juhama, s obzirom na to da donose probiotike i podršku imunitetu.
Dodajte kuhanu kvinoju, ječam ili integralnu rižu kako biste dobili dodatnu teksturu i vlakna.
(Foto Pexeles)
Iako povrtna juha ima svoje prednosti, juha kuhana na kostima bogata je proteinima i aminokiselinama koje hrane crijeva.
Miso je probiotik koji dobro podnosi toplinu i ne gubi svoja svojstva. Ne mora biti rezerviran samo za japansku kuhinju – dodajte ga i u variva ili guste juhe za bogatiji okus i dodatnu dozu zdravlja.