I bez mamurluka

Ne, vino nije jedini put do zdravlja srca – ovo su pravi saveznici

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Crno vino često se spominje kao saveznik zdravlja srca, ponajviše zbog resveratrola - biljnog polifenola s jakim antioksidativnim djelovanjem, piše Index.hr. "Studije sugeriraju da resveratrol može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, regulaciji šećera u krvi te podržati mršavljenje", objašnjava nutricionistica Anne Danahy.

No dobra je vijest da ne morate posegnuti za čašom vina kako biste unijeli resveratrol. Postoji niz drugih namirnica koje su prirodni izvor tog snažnog antioksidansa - bez rizika od mamurluka. "Možda ne sadrže istu količinu po gramu kao vino, ali nude vlakna, vitamine i brojne druge zdravstvene koristi", kaže nutricionistica Ghida Arnaout. Donosimo 5 odličnih izvora resveratrola koje možete uvrstiti na popis za sljedeću kupovinu.

1. Grožđe

"Grožđe i crno vino među najbogatijim su izvorima resveratrola", kaže Danahy. Najviše ga ima u kožici tamnog grožđa, što i objašnjava zašto bijela i rosé vina sadrže znatno manje ove tvari. Iako crno vino sadrži između 320 i 1.535 mikrograma resveratrola na 100 g, grožđe se može pohvaliti s 150 do 781 mcg. Količina varira ovisno o sorti, načinu uzgoja i vremenu berbe. Grožđe se lako uklapa u svakodnevnu prehranu - od dodatka pilećoj salati do zdravog međuobroka uz sir.

2. Orah

Iznenađujuće, ali orasi su među najbogatijim izvorima resveratrola među orašastim plodovima – usporedivo s količinom u vinu. Osim toga, bogati su omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i prebioticima. Možete ih dodati u zobenu kašu, grickati uz suho voće ili koristiti kao dodatak umacima i salatama.

3. Borovnice

Borovnice su još jedan vrijedan izvor resveratrola, iako količina varira ovisno o uzgoju i preradi. Osim resveratrola, sadrže oko 3,5 g vlakana po šalici te značajne količine kalija, vitamina C i K. Odlično se slažu u smoothiejima, kolačima, zobenim pahuljicama i voćnim umacima – a izvrsne su i same.

4. Brusnice

Iako ih nije uvijek lako pronaći svježe, smrznute ili sušene brusnice odličan su izvor antioksidansa, uključujući resveratrol. Sadrže i vlakna te vitamin C. Brusnice se mogu dodati u smoothieje, pripremiti kao umak ili sušene u miks s orašastim plodovima. Posebno su popularne kao sastojak zdravih slanih ili slatkih namaza.

5. Kikiriki

Možda neočekivano, ali i kikiriki sadrži resveratrol. Osim toga, bogat je proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama. Najbolje ga je konzumirati prženog s minimalno dodataka, kao međuobrok ili u kombinaciji s drugim orašastim plodovima.

Je li crno vino zaista najbolji izvor resveratrola?

Iako čaša vina sadrži resveratrol, stručnjaci upozoravaju da bi za postizanje značajnog učinka bilo potrebno unijeti oko 1.000 mg dnevno - što bi značilo čak 4.2 litre vina dnevno. "U takvim količinama alkohol donosi više štete nego koristi", kaže Arnaout.

Zato nutricionisti ne preporučuju alkohol kao izvor resveratrola, osobito ako inače ne konzumirate alkohol. Također, Danahy ističe da suplementi resveratrola nisu dovoljno istraženi kod ljudi i da se većina dokaza temelji na studijama na životinjama.

Zaključak stručnjaka: birajte cjelovite namirnice

"Resveratrol je samo jedan od korisnih biljnih spojeva, ali njegovo djelovanje nije izolirano", kaže Danahy. Umjesto usmjerenosti na jedan sastojak, preporučuje raznoliku prehranu bogatu voćem, povrćem, orašastim plodovima i sjemenkama. Takav način prehrane osigurava stotine nutrijenata koji zajedno djeluju na očuvanje zdravlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter