Ilustracija (Pexels)
Zdravlje crijeva nije važno samo za probavni sustav i gubitak kilograma, već i za zdravlje mozga jer su značajno povezani. Stoga nutricionistice Lisa Richards i Trista Best naglašavaju važnost fermentirane hrane u poboljšanju mentalnog zdravlja podržavajući ovu vezu između crijeva i mozga, piše Index.
"Crijevni mikrobiom igra ključnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera, kao što je serotonin, koji je ključni regulator raspoloženja. Kada njegujete ravnotežu i raznovrsnost crijevne mikrobiote, fermentirana hrana može ublažiti simptome anksioznosti i depresije", navodi Richards za SheFinds.
Best ističe da fermentirane namirnice, poput kimchija, sadrže bogatstvo probiotika, antioksidansa i esencijalnih nutrijenata koji podržavaju zdravlje mozga i crijeva. Osim probiotika, fermentirana hrana ima protuupalne spojeve i vitamine koji mogu zaštititi mozak od oksidativnog stresa, što je jedan od glavnih čimbenika kognitivnog pada.
Prema nutricionisticama, ovo su dvije najbolje fermentirane namirnice koje mogu poboljšati zdravlje mozga i koncentraciju.
Kimchi, ukusno korejsko jelo od fermentiranog kupusa i drugog povrća, također je odličan za mozak.
"Kimchi je koristan za zdravlje mozga zahvaljujući bogatom sadržaju probiotika, antioksidansa i esencijalnih nutrijenata. Proces fermentacije stvara korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva, promičući zdravu ravnotežu crijevnog mikrobioma", kaže Best. Ova ravnoteža ključna je za os crijeva-mozak. Kimchi također sadrži visoke razine vitamina A, C i K, zajedno s protuupalnim spojevima koji pomažu zaštititi mozak od oksidativnog stresa.
Uz sve to, kimchi sadrži i kapsaicin, spoj zaslužan za pikantan okus, koji je povezan s boljim pamćenjem i funkcijom mozga.
Jogurt je prepun zdravstvenih koristi, uključujući visoki sadržaj probiotika koji su korisni za crijeva i mozak. Richards i Best tvrde da ova ukusna namirnica pomaže u proizvodnji neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje, poput serotonina, te tako može smanjiti simptome anksioznosti i depresije.
Zbog toga što potiče zdravo crijevno okruženje, jogurt može poboljšati imunološki odgovor i smanjiti upalu, dodatno podržavajući zdravlje mozga. Osim toga, nudi dozu proteina i kalcija koji osiguravaju trajnu energiju i podržavaju kognitivne funkcije tijekom dana, zaključuju nutricionistice.